Sadaka Köşesi
Türkiyede İlk ve Tek
İhtiyacı olan kişi, ihtiyacı kadarını buradan alabilir. |
Allah kabul etsin.
Başöğretmen Efkan Doğan Ocak 2019
4006 – TÜBİTAK BİLİM FUARLARI DESTEKLEME PROGRAMI
PROJE BAŞVURU FORMU
Alt Proje Türü: Tasarım
Ana Alanı: Değerler Eğitimi
Tematik Konusu: Değerler Eğitimi
Amaç:
İnsanların etrafına hiç bakmaması, etrafındakilerin nasıl halde olduğunu bilmemesi ve birbirlerini umursamadığından dolayı biz burada yardımlaşma sağlayıp insanlara yardım etmek için ve ihtiyacı olan insanların utanıp sıkılmadan alması, veren kişinin de bu işi gizliden yapması, niyetinin hayır olması için biz Türkiye’de ilk ve tek olan sadaka köşesini hayata geçiriyoruz.
Yöntem:
Sadaka geleneğinin tarihimizdeki örneklerini inceleyeceğiz. Öncelikle sadaka köşesini inceleyeceğiz. Günlük hayatımızda işe yarayıp yaramadığını test edeceğiz. Eğer testimiz başarılı olursa bunları insanların kullanması için okulda mescitteki halının altına uygun bir yer bulup oraya koymalarını tavsiye ederek hakkında notlar yazıp gerekli bilgiler vereceğiz ve sergiye sunacağız. Sadaka taşı fikrinin benzerini okul mescidinde uygulayacağız.
Beklenen Sonuç:
Sadaka köşesi ile yardımlaşma gösterilerek ihtiyaçlar en güzel şekilde çözüme ulaştırılmış olacak. Merhameti ve sevgiyi insanlara hissettirebileceğiz. İnsanlara küçük bilgiler verdikten sonra onların birbirine olan bağı artacak, insanların birbirine yardımlaşma duyusu gelişecek. Sadaka taşı fikrinin benzerini okul mescidinde uygulayacağız. Bağış yapmak isteyen öğrenci ve öğretmenler belirlediğimiz, tabela astığımız köşedeki halının altına hayrını bırakacak. İhtiyacı olan da buradan ihtiyacı kadarını alacak. Alan, veren birbirini görmüyor. Eskiden bazı dergâhlarda ve camilerde uygulanan bu güzelliği günümüze taşıyacağız. Tamamen güven duygusuna yönelik bir çalışmadır. Böylelikle hayatımızın daha güzel bir boyutta olmasını umuyoruz. Her yerde uygulanmasını bekliyoruz.
Danışman Öğretmen: Efkan Doğan
Herkesin kazandığı hayır kendisine, yaptığı kötülüğün zararı yine kendisinedir.
Bakara Sûresi, 286
“İyilik ve takvâda birbirinizle yardımlaşınız.”
Mâide Sûresi, 2
“Hayır işlerinde yarışın!”
Bakara Sûresi, 148
Muhakkak ki, Allah bütün yaptıklarınızı görmektedir.
Bakara Sûresi, 110
Yüzlerinizi doğuya ve batıya çevirmeniz iyilik değildir.
Ama iyilik, Allah’a, ahiret gününe, meleklere, Kitaba ve Peygamberlere iman eden; mala olan sevgisine rağmen, onu yakınlara, yetimlere, yoksullara, yolda kalmışa, isteyip-dilenene ve kölelere (özgürlükleri için) veren; namazı dosdoğru kılan, zekatı veren ve ahidleştiklerinde ahidlerine vefa gösterenler ile zorda, hastalıkta ve savaşın kızıştığı zamanlarda sabredenler(in tutum ve davranışlarıdır).
İşte bunlar, doğru olanlardır ve müttaki olanlar da bunlardır.
Bakara Sûresi, 177
Allah yolunda infak edin ve kendinizi kendi ellerinizle tehlikeye atmayın.
İyilik edin. Şüphesiz Allah, iyilik edenleri sever.
Bakara Suresi, 195. Ayet
İşte onlar, hayırlarda yarışmaktadırlar ve onlar bundan dolayı öne geçmektedirler.
Mü’minun Suresi, 61. ayet
İçinizde insanları hayra çağıran, iyilikleri emreden, kötülükten sakındıran bir topluluk bulunsun. İşte onlar gerçek kurtuluşa erenlerdir.
Ali İmran 104. ayet
Fakat Peygamber ve onunla beraber inananlar, mallarıyla, canlarıyla cihad ettiler. İşte bütün hayırlar onlarındır ve onlar kurtuluşa erenlerin kendileridir.
(Tevbe – 88) Diyanet Vakfı Meali
Müslüman, müslümanın kardeşidir. Ona zulmetmez, haksızlık yapmaz, onu düşmana teslim etmez. Müslüman kardeşinin ihtiyacını gideren kimsenin Allah da ihtiyacını giderir. Kim bir müslümandan bir sıkıntıyı giderirse, Allah Teâlâ o kimsenin kıyamet günündeki sıkıntılarından birini giderir. Kim bir müslümanın ayıp ve kusurunu örterse Allah Teâlâ da o kimsenin ayıp ve kusurunu örter.
Hadis-i Şerif
(Buhârî, Müslim, Ebû Dâvûd, Tirmizî)
VEREN EL,
ALAN ELDEN
ÜSTÜNDÜR.
Hadis-i Şerif
İNSANLARIN EN HAYIRLISI, İNSANLARA FAYDALI OLANDIR.
Hadis-i Şerif (Buhari)
“Kim bir mümin kardeşinin dünyaya ait bir sıkıntısını giderirse, Cenab-ı Allah da onun ahirete ait bir sıkıntısını giderir.
Yine kim iman sahibi bir kardeşinin ihtiyacını giderirse, Allah ü Zü’l-Cemâl de onun ihtiyacını giderir.
Kim de inanmış bir kardeşinin herhangi bir kusurunu gizlerse, Settar olan Yüce Allah da dünya ve ahirette onun ayıplarını örter. Kul, kardeşinin yardımında olduğu müddetçe Allah da onun yardımındadır.”
Hadis-i Şerif
(Taberânî, Buhari, Ebû Davud, Tirmizî)
“Müslüman müslümanın kardeşidir. Ona hıyânet etmez, yalan söylemez ve yardımı terketmez. Her müslümanın, diğer müslümana ırzı, malı ve kanı haramdır. Takvâ buradadır. Bir kimseye şer olarak müslüman kardeşini hor ve hâkir görmesi yeter.”
Hadis-i Şerif
(Tirmizî, Birr 18)
PAYLAŞMAK,
BİZİM GENETİĞİMİZDE VAR !
İMAN,
PAYLAŞMAYI GEREKTİRİR.
İYİLİK KÖŞESİ
İyilik yapmak kolaydır ve karşılık beklemeden yapılır.
GERÇEKTEN İHTİYACIN VAR İSE
AL SENİN OLSUN,
HELAL OLSUN.
İHTİYACI OLAN
ALABİLİR.
Katkı sağlayarak bir gönül de siz alın.
ALLAH YARDIM EDENLERİ SEVER.
HAYAT PAYLAŞTIKÇA GÜZEL.
AHİRET PAYLAŞTIKÇA GÜZEL.
SİZLERE GÜVENİYORUZ
DEFTER BAĞIŞ ALANI
DİKKAT !
KİRAMEN KATİBİN
KAYDEDİYOR.
GÜLÜMSEYİN !
KİRAMEN KATİBİN
KAYIT YAPIYOR.
NE VERİRSEN
ELİNLE
O GİDER
SENİNLE
Uzman Öğr. Uzman Öğr. Efkan Doğan Ocak 2019
Taceddin Veli Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Edebiyat Öğretmeni
Kocasinan/Kayseri
BU OKUL ASKIDA KİTAP PROJESİ UYGULAMA NOKTASIDIR. TACEDDİN VELİ KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ KOCASİNAN / KAYSERİ BU OKUL ASKIDA KIRTASİYE PROJESİ UYGULAMA NOKTASIDIR. TACEDDİN VELİ KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ KOCASİNAN / KAYSERİ BU OKUL ASKIDA TOHUM PROJESİ UYGULAMA NOKTASIDIR. TACEDDİN VELİ KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ KOCASİNAN / KAYSERİ BU OKUL SADAKA TAŞI PROJESİ UYGULAMA NOKTASIDIR. TACEDDİN VELİ KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ KOCASİNAN / KAYSERİ BU OKUL SADAKA KÖŞESİ PROJESİ UYGULAMA NOKTASIDIR. TACEDDİN VELİ KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ KOCASİNAN / KAYSERİ BU OKUL ÖĞRETMEN GELİŞİM KİTAPLIĞI PROJESİ UYGULAMA NOKTASIDIR. TACEDDİN VELİ KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ KOCASİNAN / KAYSERİ Efkan Doğan Ocak 2019 |
Askıda Kitap Projesi >>>
Askıda Kırtasiye Projesi >>>
Askıda Tohum Projesi >>>
Sadaka Taşı Projesi >>>
Sadaka Köşesi >>>
Öğretmen Gelişim Kitaplığı Projesi >>>