Kayseri’de İlk ve Tek
Kilidi, anahtarı, kapısı, penceresi, başında bekçisi yok, her şey ortada. Bağış yapmanın, sadaka vermenin zarif yöntemidir sadaka taşı. Para veren ve alan kişi birbirini görmez. Okulumuzun herkese açık bir alanında ama çok da göz önünde olmayan bir noktasını seçtik.
Atalarımızın ne kadar güzel fikirleri varmış. Bunu günümüze taşıyıp çocuklara yardımlaşma duygusunu vermeye çalışıyoruz.
Sadaka Taşı Taceddin Veli Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Sadaka vermek isteyen hayrını buraya bırakabilir. İhtiyacı olan kişi, ihtiyacı kadarını buradan alabilir. |
Efkan Doğan 2018
Sadaka Taşı çalışmam Milli eğitim Bakanlığı tarafından beğenildi ve MEB Maarifin Yüz Akı dergisinde yayımlandı: www.sgb.meb.gov.tr/maarifinyuzaki2
https://sgb.meb.gov.tr/maarifinyuzaki2/
SOSYAL SORUMLULUK FAALİYETLERİ
SADAKA TAŞI
Unutulmaya yüz tutmuş geleneklerimizden biri olan “Sadaka Taşı Projesi” ile ihtiyaç sahibi öğrencilerin mahcubiyet duymadan yardıma erişmesini sağlamak ve hayır yapan öğrencilerin de kibre kapılmadan yardımseverlik değeri kazanmasını sağlamak amaçlanmaktadır.
Sadaka Taşı sosyal sorumluluk faaliyetimizde ihtiyaç sahibi öğrencilerimizin mahcubiyet duymadan yardıma ulaşabilmesi amaçlanmıştır. Süreç boyunca öğrencilerimiz kendilerinden başka kimsenin olmadığı bu yerlere hayırlarını bırakmışlardır. İhtiyaç sahibi öğrenciler kimse görmeden bir açıklama yapma mahcubiyetinde bulunmadan yardımlara ulaşmışlar. Bu sayede öğrencilerimize veren elin, alan elden üstün olduğu anlayışı kazandırılmıştır. Böylece yardım eden öğrenci karşılık beklemeden iyilik yapmanın huzurunu yaşamıştır. İhtiyaç sahibi öğrenci ise kendini kötü hissetmeden ihtiyacına ulaşmış olmuştur.
“Bir elin verdiğini, diğer el bilmeyecek” düsturunun canlanışıdır, sadaka taşları.
Kökeni Selçuklulara kadar uzanan Osmanlı Dönemi’nde yaygın bir şekilde görülen sayıları gün geçtikçe azalan bir zamanlar Anadolu’nun çeşitli yerlerinde çok sayıda bulunduğu bilinen ancak günümüzde ne işe yaradıkları, kimler tarafından ve ne zaman dikildikleri hakkında çoğu insanın hiçbir fikrinin olmadığı sadaka taşları gayet sade ve mütevazı olmanın yanı sıra çok derin anlam içerir.
Bu geleneğin okulumuzda canlandırılması hedeflenmiştir.
Tarihî dönemlerde mescitlerde, dergâhlarda, camilerde belirli sütunların arasına gizlenerek konulan yardımların okulumuz mescidin de bulunan halının altına ve belirlediğimiz iki ayrı yerde sadaka taşına konulması sağlanmıştır. İhtiyaç sahibinin ihtiyacı kadarını aldığı bu uygulama tamamen güven duygusuna yönelik bir çalışma olmuştur. İnsanlar arasındaki güveni artırırken kişinin psikolojik sağlamlık düzeyine de katkı sağlar. Sadaka verme eylemi kişinin kendini daha anlamlı hissetmesi ve topluma katkı sağladığını görmesine yardımcı olur. Başkalarına yardım etmek bireyin öz saygısını artırır, empati yeteneğini güçlendirir ve sosyal bağlarını kuvvetlendirir.
Efkan DOĞAN
Taceddin Veli Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi
Kocasinan/KAYSERİ
Herkesin kazandığı hayır kendisine, yaptığı kötülüğün zararı yine kendisinedir.
Bakara Sûresi, 286
“İyilik ve takvâda birbirinizle yardımlaşınız.”
Mâide Sûresi, 2
“Hayır işlerinde yarışın!”
Bakara Sûresi, 148
Muhakkak ki, Allah bütün yaptıklarınızı görmektedir.
Bakara Sûresi, 110
Yüzlerinizi doğuya ve batıya çevirmeniz iyilik değildir. Ama iyilik, Allah’a, ahiret gününe, meleklere, Kitaba ve Peygamberlere iman eden; mala olan sevgisine rağmen, onu yakınlara, yetimlere, yoksullara, yolda kalmışa, isteyip-dilenene ve kölelere (özgürlükleri için) veren; namazı dosdoğru kılan, zekatı veren ve ahidleştiklerinde ahidlerine vefa gösterenler ile zorda, hastalıkta ve savaşın kızıştığı zamanlarda sabredenler(in tutum ve davranışlarıdır). İşte bunlar, doğru olanlardır ve müttaki olanlar da bunlardır.
Bakara Sûresi, 177
Allah yolunda infak edin ve kendinizi kendi ellerinizle tehlikeye atmayın.
İyilik edin. Şüphesiz Allah, iyilik edenleri sever.
Bakara Suresi, 195. Ayet
İşte onlar, hayırlarda yarışmaktadırlar ve onlar bundan dolayı öne geçmektedirler.
Mü’minun Suresi, 61. ayet
İçinizde insanları hayra çağıran, iyilikleri emreden, kötülükten sakındıran bir topluluk bulunsun. İşte onlar gerçek kurtuluşa erenlerdir.
Ali İmran 104. ayet
Fakat Peygamber ve onunla beraber inananlar, mallarıyla, canlarıyla cihad ettiler. İşte bütün hayırlar onlarındır ve onlar kurtuluşa erenlerin kendileridir.
(Tevbe – 88) Diyanet Vakfı Meali
Müslüman, müslümanın kardeşidir. Ona zulmetmez, haksızlık yapmaz, onu düşmana teslim etmez. Müslüman kardeşinin ihtiyacını gideren kimsenin Allah da ihtiyacını giderir. Kim bir müslümandan bir sıkıntıyı giderirse, Allah Teâlâ o kimsenin kıyamet günündeki sıkıntılarından birini giderir. Kim bir müslümanın ayıp ve kusurunu örterse Allah Teâlâ da o kimsenin ayıp ve kusurunu örter. Hadis-i Şerif (Buhârî, Müslim, Ebû Dâvûd, Tirmizî)
VEREN EL, ALAN ELDEN ÜSTÜNDÜR. Hadis-i Şerif
İNSANLARIN EN HAYIRLISI, İNSANLARA FAYDALI OLANDIR.
Hadis-i Şerif (Buhari)
“Kim bir mümin kardeşinin dünyaya ait bir sıkıntısını giderirse, Cenab-ı Allah da onun ahirete ait bir sıkıntısını giderir.
Yine kim iman sahibi bir kardeşinin ihtiyacını giderirse, Allah ü Zü’l-Cemâl de onun ihtiyacını giderir.
Kim de inanmış bir kardeşinin herhangi bir kusurunu gizlerse, Settar olan Yüce Allah da dünya ve ahirette onun ayıplarını örter. Kul, kardeşinin yardımında olduğu müddetçe Allah da onun yardımındadır.”
Hadis-i Şerif (Taberânî, Buhari, Ebû Davud, Tirmizî)
“Müslüman müslümanın kardeşidir. Ona hıyânet etmez, yalan söylemez ve yardımı terketmez. Her müslümanın, diğer müslümana ırzı, malı ve kanı haramdır. Takvâ buradadır. Bir kimseye şer olarak müslüman kardeşini hor ve hâkir görmesi yeter.”
Hadis-i Şerif (Tirmizî, Birr 18)
PAYLAŞMAK,
BİZİM GENETİĞİMİZDE VAR !
İMAN, PAYLAŞMAYI GEREKTİRİR.
İYİLİK KÖŞESİ
İyilik yapmak kolaydır ve karşılık beklemeden yapılır.
GERÇEKTEN İHTİYACIN VAR İSE AL SENİN OLSUN, HELAL OLSUN.
İhtiyacın varsa sormadan al. Fazla malzemen varsa paylaşılması için buraya bırak.
İhtiyacın varsa alabilirsin.
İHTİYACI OLAN ALABİLİR.
Katkı sağlayarak bir gönül de siz alın.
ALLAH YARDIM EDENLERİ SEVER.
HAYAT PAYLAŞTIKÇA GÜZEL. AHİRET PAYLAŞTIKÇA GÜZEL
SİZLERE GÜVENİYORUZ
DİKKAT ! KİRAMEN KATİBİN KAYDEDİYOR.
GÜLÜMSEYİN ! KİRAMEN KATİBİN KAYIT YAPIYOR.
NE VERİRSEN ELİNLE, GİDER SENİNLE
BU OKUL ASKIDA KİTAP PROJESİ UYGULAMA NOKTASIDIR.
TACEDDİN VELİ KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ KOCASİNAN / KAYSERİ
BU OKUL ASKIDA KIRTASİYE PROJESİ UYGULAMA NOKTASIDIR.
TACEDDİN VELİ KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ KOCASİNAN / KAYSERİ
BU OKUL ASKIDA TOHUM PROJESİ UYGULAMA NOKTASIDIR.
TACEDDİN VELİ KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ KOCASİNAN / KAYSERİ
BU OKUL SADAKA TAŞI PROJESİ UYGULAMA NOKTASIDIR.
TACEDDİN VELİ KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ KOCASİNAN / KAYSERİ
BU OKUL SADAKA KÖŞESİ PROJESİ UYGULAMA NOKTASIDIR.
TACEDDİN VELİ KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ KOCASİNAN / KAYSERİ
BU OKUL ÖĞRETMEN GELİŞİM KİTAPLIĞI PROJESİ UYGULAMA NOKTASIDIR.
TACEDDİN VELİ KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ KOCASİNAN / KAYSERİ
Efkan Doğan – 2018
Taceddin Veli Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Edebiyat Öğretmeni Kocasinan/Kayseri
Askıda Kitap Projesi >>>
Askıda Kırtasiye Projesi >>>
Askıda Tohum Projesi >>>
Sadaka Köşesi Projesi>>>
Öğretmen Gelişim Kitaplığı Projesi >>>