Pardus niçin yaygınlaşmıyor? Yaygınlaşamıyor?
Pardus’un ülkemizde yaygınlaşamamasının birçok sebebi var. Bunları suralayalım: -Pardus henüz genç bir işletim sistemidir. Kurulabilir sürümü 2005 yılında yayınlanmıştır. Daha yeni bir sistemdir yani. -Alışkanlıklardan vazgeçmek zordur. Windows’a alışmış biri menüleri, uygulamaları, mantığı farklı bir sisteme geçmek istemiyor. -Ciddi bir maddi kaynağı yoktur. Dolayısıyla reklamı yoktur, gizli bağlantıları yoktur. -Zamanını bu işe adayan gönüllü uzman sayısı azdır.
-Özgür düşünebilen bilgisayar uzmanları azdır. Bilişim alanında bağımsızlığın önemini kavramış bilgisayarcılara olan ihtiyaç çok büyük. -TÜBİTAK bünyesinde Pardus üzerinde çalışan sadece 20 civarında kadrolu eleman vardır. -Ticari bir boyutu yoktur. Pardus bilgisayar firmalarının işine gelmez. Örnek verelim: 1000 liraya bigisayar aldığınızı varsayalım. Aslında bu bilgisayarı alırken siz Windows işletim sistemini ve Windows ofis yazılımlarını da satın aldınız. Bunlara da para ödediniz. İkisine birlikte ortalama 400 lira ödediniz. Bilgisayarcı açısından 600 liralık bir ürün satmakla 1000 liralık bir ürün satmak arasında fark vardır. %20 kar ettiklerini kabul edelim mesela.1000 liralık satışta 200 lira kazanacaklardı. 600 liralık üründe ise 120 lira kazanabilecekler. 80 lira daha az kar demek bu. Çünkü Winzort işletim sistemi ve ofis programı satarken de ayrıca kar elde ediyorlar.
-Antivirüs firmalarının işine gelmez Pardus. Çünkü Pardus’a virüs bulaşamadığı için antivirüs programlarına da ihtiyaç yoktur. -Microsoft’un işine hiç gelmez zaten , açıklamaya bile gerek yok sanırım. -Petrol denizi üzerinde yaşamamıza rağmen niçin petrol çıkaramıyorsak, dünya bor rezervinin %90’ı ülkemizde olmasına rağmen niçin işlenmiş bor satamıyorsak, dünya fındık üretiminin %80’i bizde olmasına rağmen dünya fındık borsası niçin ülkemizde değilse, kendi uçağımızı, tankımızı yapabilecek personelimiz, imkanlarımız olmasına rağmen niçin uçak, tank vb. yapamıyorsak … bunlar gibi sebeplerden dolayı ülkemizde Pardus da yaygınlaşmıyor, daha doğrusu yaygınlaşması istenmiyor. Dünyada Linux’a hızlı bir geçiş sözkonusu: Brezilya Eğitim Balkanlığı 70.000 okulunda Linux kullanma kararı aldı. Avrupa’da birçok belediye Linux’a geçti. Avrupa’nın birçok ülkesinde okulların ve sağlık kuruluşlarının belediyelere bağlı olduğu düşünülürse milyonlarca bilgisayarda Linux kullanıldığı anlaşılacaktır.. Güney Afrika Cumhuriyetinin bütün devlet dairelerinde açık kaynak ofis programları (OpenOffice vb.) kullanmak mecburidir. Windowsta yazılan hiçbir döküman kabul edilmemektedir. Birçok işimizde olduğu gibi özgür yazılıma geçme işinde de dünyayı 15 yıl geriden takip ediyoruz. yine de umutluyum ülkemiz insanı da, yöneticisi de uyanacaktır.
Efkan Doğan 2009
Bilgisayar mı biliyoruz, sadece Windows mu biliyoruz?