Benim de Fidanım Var, Fidana Etiketlendiniz,
İşte Bu Benim Ağacım Projesi
- Okul bahçesine fidan alan öğretmen, öğrenci ve velilerimizin isimlerini ve fidanın cinsini fidanın dallarına etiketliyoruz.
- Etiketin bir yüzüne fidanın cinsini, etiketin diğer yüzüne de fidanı bağışlayanın ismini yazıyoruz.
- Kullandığım malzemeler: Fotoğraf kağıdı veya plastik malzeme, cd kalemi, pvc kimlik kaplama, zımba teli. Fotoğraflarda gördüğünüz etiketleri kendim imal ettim. İnternette hazır satılan fidan etiketlerinden de alabilirsiniz. Reklamcılarda daha büyük boy şekillerini de yaptırabilirsiniz. Reklamcılara yaptıracağınız özel tasarımlar çok daha hoş görünecektir. Bunların üzerine daha fazla söz yazılabilir. Hatta fidan bağışlayanın fotoğrafı bile eklenebilir.
- Bu projeyle elde edilen kazanımlar:
- Fidan bağışlayanın itibarını yükseltiyoruz.
- Fidanın, ağacın, çiçeğin adını bilmeyenler öğrenmiş oluyor.
- Fidan dikimini teşvik ediyoruz.
- Çevreye duyarlılığı artırıyoruz.
- Okulumuz güzelleşiyor.
- Dinî yönden sevaptır, sadakadır. Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- bir taraftan mevcut bitkileri muhâfaza ederken, diğer taraftan da çevreyi yeşillendirmeye teşvik ediyorlardı. Bir defasında şöyle buyurmuşlardı:
- “Kıyâmet kopuyor olsa ve birinizin elinde bir fide bulunsa, kıyâmet kopmadan onu dikebilirse bunu hemen yapsın!” (Ahmed, III, 191, 183)
- Peygamber Efendimiz’in şu hadîs-i şerîfleri de ağaç dikenler için ne güzel bir müjdedir: “Bir Müslüman herhangi bir ağaç veya bitki dikerse, ondan yenilen şey kendisi için sadakadır, ondan çalınan şey kendisi için sadakadır, yabânî hayvanların yediği şeyler sadakadır, kuşların yedikleri sadakadır, bir kişinin ondan alıp eksilttiği şey de kendisi için sadakadır.” (Müslim, Müsâkât, 7)
- Kim bir ağaç dikerse onun için ağaçtan hasıl olan ürün kadar Allah sevap yazar. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 5/415)
- Efkan Doğan Projesi
- Mayıs 2021
- Taceddin Veli Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi – Kayseri
- Uzman Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni
Şeftali – Duran Aldanmaz Kaymak Ağacı – Neslihan Temir
Fındık – Efkan Doğan Ihlamur – Efkan Doğan Kızılcık – Efkan Doğan Leylak – Efkan Doğan Üvez – Efkan Doğan Fındık – Efkan Doğan Hanımeli – Efkan Doğan Hanımeli – Efkan Doğan
Fernandes Badem – Akgül Sarıcan Elma – Ayşegül Aydoğdu Fındık – A.Vahap Gökalp Kurt Üzümü Gojy Bery – Elif Amine Demirkol Ihlamur – Elmas Karaköse Elma – Filiz Ertem Karadut – Gülten Dut Erik – Hacer Işık Armut – Meltem Erdoğan Dut – Mustafa Özkaya Armut – Nazife Doğan Armut -Nazım Kurtul Erik – Nefiye Gülmez Kaymak Ağacı – Neslihan Temir Kestane – Ramazan Akkuş Kızılcık – Ramazan Çitil Ihlamur – Sefa Topaloğlu Kiraz – Selma Akansu Haciya Trabzon Hurması – Şeyma Güvez Kiraz – Yasemin Akkuş Dut – Zeynep Ural Salkım Söğüt – Yüksel Erciyes Erik – Gönül Kılıç Ayva – Şeyma Topaloğlu, Sefa Topaloğlu Kestane – Mustafa Kayasöken Sarmaşık Gülü – Yüksel Erciyes Ahududu Frambuaz – Yusuf Önder Devedişi Nar – Ramazan Çitil Sarmaşık Gülü – Ümit Dursun Ihlamur – M. Edip Mutlu Döngel Muşmula – Mehtap Şahin Trabon Hurması – Ramazan Akkuş Hazal Sarmaşığı – A. Vahap Gökalp Japon Eriği – Veli Arslan İğde – Şeyma Güvez
Ekmek Ayvası -Binnaz Mızrak Ekmek Ayvası – Binnaz Mızrak Leylak – Mihrigül Rıhtım
Armut – Nazım Kurtul Vişne – Sefa Topaloğlu Ayva – Aslı Boyacıgil Hünnap – Emine Duman Kurt Üzümü (Gojy Bery) – Merve Bezirci