akran rehberliği, projesi

Akran Rehberliği

Mersin Üniversitesi birinci sınıf öğrencilerinin, üniversitenin akademik, sosyal ve kültürel yaşamına uyum sağlamalarını kolaylaştırmak amacıyla ‘Akran Rehberliği’ uygulaması başlatıyor.

‘Akran Rehberliği’, 2010-2011 eğitim-öğretim yılında uygulamaya geçiriliyor. Kayıt süreciyle birlikte çalışmalara başlayacak olan akran rehberleri, 20-24 Eylül 2010 tarihleri arasında üniversiteye yeni gelen öğrencilere yönelik oryantasyon çalışmalarında da aktif görev alacaklar.

Psikolojik Danışma ve Rehberlik (PDR) Merkezi bünyesinde gerçekleştirilen Akran Rehberliği Programı ile en az 2 yıldır üniversitede öğrenim gören gönüllü öğrencilerin, üniversiteye yeni gelen öğrencilere yardımcı ve destek olmaları amaçlanıyor.

Temel akran eğitimi programını tamamlayan akran rehberlerin, PDR Merkezi tarafından gerçekleştirilen önleyici ve gelişimsel rehberlik çalışmalarına katkı sunmaları amaçlanıyor. 2010-2011 öğrenim yılında Mersin Üniversitesi’nin çeşitli bölümlerinde öğrenim gören 36 öğrenci, akran rehber olarak görev yapacak. Önümüzdeki yıl ise bu sayının 60’a çıkarılması planlanıyor.

Akran Rehberliği programı, yaklaşık 2 yıl önce Mersin Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik (PDR) Merkezi bünyesinde geliştirilmiş bu çerçevede, PDR Merkezi’ne başvuran her bir gönüllü öğrenci ile mülakat yapılarak bu programa katılması uygun görülen öğrenciler 15 hafta süren 45 saatlik Akran Rehberliği Temel Eğitimi’ne katılmışlar. Bu eğitim sürecinde akran rehberin özellikleri ile rol ve işlevleri, temel iletişim becerileri, problem çözme ve karar verme stratejileri, üniversite öğrencilerinin gelişimsel özellikleri, üniversitenin olanakları, öğrenci destek birimleri ve etik kurallar konusunda uygulamalı eğitimler verilmiş.

Ağustos 2010 tarihi itibariyle üniversitedeki kayıt süreciyle birlikte çalışmalara başlayan akran rehberler, 20-24 Eylül 2010 tarihleri arasında üniversiteye yeni gelen öğrencilere yönelik gerçekleştirilen oryantasyon çalışmalarında da aktif görev alacaklar. Bunlara ek olarak, her bir akran rehber yıl boyunca kendi bölümünde öğrenim görmeye başlayan yeni öğrencilere PDR Merkezi uzmanları gözetiminde rehberlik edecek.

Özellikle, üniversite yaşamının ilk yılında akademik, sosyal ya da kişisel bir güçlükle karşılaşan yeni öğrencilerin önemli başvuru kaynaklarından biri olacak olan (akademik danışmanlar, öğrenci destek birimleri vb. yanı sıra) akran rehberlerin, yeni öğrencilerin birbirleriyle kaynaşmalarını ve üniversite ile bütünleşmelerini kolaylaştırması amaçlanıyor.

Akran Rehberliği uygulamasının üzerinde uzun zamandır yoğun olarak çalışıldığını belirten RektörProf. Dr. K. Suha Aydın “Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi tarafından uygulamaya geçirilen akran rehberliği programı, bu zorlu süreç içerisinde öğrencilere, akademik, mesleki ve sosyal konularda yardımcı ve destek olacaktır” dedi. Prof. Dr. Aydın, bu programın Mersin Üniversitesi kültürünü yaygınlaştırmak adına da önemli katkılarda bulunacağını dile getirdi.

Kaynak: Dünya Bülteni / Haber Merkezi

Akran Rehberliği

Akran rehberliği uygulaması için tıklayınız.

Akran rehber referans mektubu için tıklayınız.

Akran rehber başvuru formu için tıklayınız.

Abdullah Gül Üniversitesi akran rehberliği uygulaması 2015-2016 öğretim yılında başlamıştır. Bir önceki dönemden başvuru formu doldurup, mülakatta başarılı olan öğrenciler yeni eğitim öğretim yılı içinde oryantasyon haftasından başlayarak akran rehberliği yapmışlardır.

Peki akran rehberlik ne demektir ? En basit tabiriyle 1. ve 2. sınıf öğrencilerinin yeni gelen öğrencilere üniversiteye, çevreye uyum sağlamaları için yardım etmeleridir. Bu bağlamda öğrenciler yeni gelen akranlarına daha iyi yardımcı olabilmek için etkili iletişim, dinleme, problem çözme, çatışma yönetimi, etik kurallar gibi konuları içeren eğitimler alırlar. Akran rehberlik profesyonel olarak terapi uygulamak anlamına gelmez. Akademik danışmanlık veya öğrenci temsilciliği değildir.

AKRAN REHBERLİĞİ UYGULAMASI NEDİR ?

•Deneyimli üniversite öğrencilerinin (mentor), kendi bölümlerinde öğrenim görmeye başlayan öğrencilere (mentee), üniversite ve çevreye uyum, akademikbilgilendirme, arkadaşlık ilişkileri vb. konularda yardımcı ve destek olmalarını kapsayan akran dayanışmasıdır.

NASIL ?•Bu program çerçevesinde üniversitemizde öğrenim gören gönüllü öğrencilerin üniversitemize yeni gelen öğrencilere yardımcı ve destek olmaları ve PDR Merkezi tarafından gerçekleştirilen önleyici vegelişimsel rehberlik çalışmalarına katkı sunmaları öngörülmektedir.•Üniversite öğrenimine yeni başlayan öğrenciler bölümlerine göre belirli sayılarda gruplara ayrıldıktan sonra, üst sınıflardan bir akran rehber yıl boyunca onlara (uzman gözetiminde) rehberlik edecektir.

•Bunun yanı sıra, üniversitemiz oryantasyon çalışmaları kapsamında yürütülen etkinliklerde de aktif görev almaları öngörülen akran rehberler, yeni öğrencilerin birbirleriyle kaynaşmalarını ve üniversite ile bütünleşmelerini kolaylaştıracaklardır.

•Dönem boyunca alacağınız eğitimler ve katkılarınızdan sonra akran rehber sertifikası almaya hak kazanacaksınız.

KİMİNLE ? Gönüllü ve istekli,yardımsever,ekip çalışmasına yatkın,görev alma ve sorumluluklarını yerine getirebilme azim ve kararlılığına sahip siz sevgili öğrencilerimizle.

Kaynak: od.agu.edu.tr/akran

AKRAN REHBERLİĞİ

 Okul rehber öğretmenimiz Kemal DEMİREL, rehberlik ders saatinde 11. sınıf öğrencilerimize YGS-LYS sınav sistemi, sınava hazırlık ve kazanmak için gerekli hususlar hakkında bir sunum yaptılar.

       Ardından bu yıl sınava hazırlanan 12 sınıf öğrencilerimiz; 11. Sınıf öğrencilerimize akran rehberliği yaptılar. Soru cevap şeklinde gerçekleşen rehberlikte öncelikle nasıl bir tempo içinde olduklarını, bir önceki yılda ve yazın neler yaptıklarını aktaran öğrencilerimiz, aşağıdaki hususlara vurguda bulunuldular:

       12. Sınıfa gelindiğinde birçok yönden vaktiniz ve stresiniz yoğun olacak bu nedenle yükün bir kısmını 11. Sınıfa aktarmanız gerekiyor,
11. Sınıftan itibaren tempoya girilmesi demek; en çok zorlandığınız, alt yapı olarak eksikleriniz olduğu derslere ağırlık vererek her gün konu ve soru çalışması yapmanızdır,
Hafta sonu derslerine mutlaka gelin ve bu yıl YGS ağırlıklı çalışarak bir sonraki yıla en büyük yatırımı yapmış olursunuz,
Şimdiden bir hedefiniz olsun, hedefinizi netleştirmeniz sizin motivasyonunuzu sağlayacaktır,
Ders çalışmanın yanında kendinize de vakit ayırın, son sene hiçbir şeye vaktiniz olmayacak,
Çok eksiği olan, zorlanan nereden başlayacağını bilemeyen arkadaşlarımıza tavsiyem basitten zora gitmeleri bunun içinde hocalarımızdan tavsiye kitap istemeleridir.
Başarısız insan yoktur, sadece başarmak için geçerli nedenleri olmayan insan vardır.

       12. Sınıf öğrencilerimize katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz.

Rehberlik Servisi


Kaynak: irfanokulları