Güneş Panelli Otomatik Sulama Sistemi
Projenin Adı: Güneş Panelli Otomatik Sulama Sistemi
Projenin türü ve proje alt alanı: Tasarım, Tasarım Teknolojileri ve Seracılık
Projede Görev Alan Öğretmen ve öğrenci isimleri: Ramazan AKKUŞ, Ceyda ALTINKOL, Fatmanur DURDU, Nehir SARI
Özet: Güneş panelli otomatik sulama sistemimiz hayatınıza hem kolaylık hem de tasarruf getirecektir. Sulama ile vakit kaybetmeyeceğiz. Bitkilerimiz ve mahsullerimiz zamanında ve dengeli biçimde sulanacaktır. Ayrıca korkulu rüyalarımız olan elektrik faturaları da hafifleyecek. Sistem güneş enerjisini kullandığından ekstra bir güç kaynağına gerek duymayacaktır.
Amaç: Evlerde saksıda yetişen bitkileri sulamada kolaylık sağlamaktadır. İnsan iş yükünü yarı yarıya azaltmayı hedeflemektedir. Saksı bitkilerinin zamanında verimli şekilde sulanması amaçlanmaktadır.
Tatile giden insanların aklı çiçeklerinde kalmayacaktır. Arazide yapılan yanlış ve aşırı sulamanın önüne geçmektir. Sulamada kullanılan elektrik tüketimini azaltmak ve bu sayede enerji tasarrufu sağlayıp çevre kirliliği azalacaktır.
Yöntem: Evlerde, bahçelerde, tarlalarda çiçeklerin bitkilerin ve fidanların sulanmasında gereken özen gösterilmemektedir. Bazen fazla sulama ya da geç sulama yapılıp bitkilerin zarar görmesine neden olmaktadır. Tatile giderken çiçeklerimizi ya taşımak zorunda kalıyoruz ya da komşuya bırakıyoruz. Arazide yetişen ürünler için ise yüklü miktarda elektrik parası ödemek zorunda kalınıyor. Bu da üretici çiftçilerimiz için ağır bir masraf olmaktadır. Ayrıca tatile giderken evimizde şartelleri kapattığımızdan sistem yenilenebilir bir güç kaynağına gereksinim duyacaktır. Biz de bu sistemi güneş paneli ile yapabiliriz. Panel ile aküyü şarj edip sistemi çalıştıracağız. Gerekli olan malzemelerimiz arduino kart, nem sensörü, su pompası, güneş paneli, 12v akü, hortum ve borulardır. Sistemi kurup deneyip güvenirliliğini test ettim. Sorunsuz bir şekilde çalışmaktadır.
Sonuç ve Bulgular: Günlük insan meşguliyeti olan bitki bakımları ve sulama işlemleri bu sistemle daha kolay olacaktır. Bitkiler artık susuz kalıp kurumayacaktır. Toprağın nemini otomatik ölçümle belirleneceğinden fazla sulama ya da bitkilerde çürüme gibi yanlış bakım sonuçlarıyla karşılaşılmayacaktır. Uzun süreli tatillere çıkanlar bitkilerini yanlarında götürmelerine ya da komşularına vermeye gerek kalmayacaktır. Elektrik faturası sıkıntısı kalmayacaktır.
Kaynaklar: Arduino Kitapları
Ramazan AKKUŞ
Taceddin Veli Kız Anadolu İmam-Hatip Lisesi
Kocasinan / Kayseri
Öğrencilerden Akıllı Sera Projesi
(TÜBİTAK Bilim Fuarı)
Öğrenciler TUBİTAK Bilim Fuarı için otomatik ve manuel çalışabilen akıllı sera geliştirdiler. Sera yapımında ardunio kartı MBlock ile programlayan öğrenciler içerinin sıcaklığına göre otomatik fan çalıştırma, toprak nemine göre otomatik sulama, havanın aydınlık karanlığına göre seranın üzerinin otomatik açılması, yağmur yağdığı zaman sera çatısının otomatik kapanması ve bunların uzaktan kumanda ile de kontrol edilebilen akıllı sera tasarlamışlardır. Sera elektriğini güneşten sağlayarak ve yağmur sularını da havuzda toplayarak aynı zamanda çevreci bir sera geliştirmişlerdir.