TÜBİTAK-4006-Kültürel-Miras-Projeleri

4006 – TÜBİTAK BİLİM FUARLARI DESTEKLEME PROGRAMI

BİLİM ŞENLİĞİ PROJE BAŞVURU FORMU

Proje Adı   SADAKA TAŞI  
Proje Türü   İnceleme
Proje Alanı Kültürel Miras
Proje Amacı Bağış yapmanın, sadaka vermenin zarif yöntemidir sadaka taşı. Para veren ve alan kişi birbirini görmez. Okulumuzda herkese açık bir alanda ama çok da göz önünde olmayan bir noktada yer alıyor. Sadaka vermek isteyen hayrını sadaka taşına bırakabilir. İhtiyacı olan kişi ihtiyacı kadarını buradan alabilir.
Proje Yöntemi Okulumuzda bulunan sadaka taşı tamamen korumasız, kilitsiz, bekçisiz ve kamerası olmadan yardıma ihtiyacı olan insanlar için güzel bir sosyal yardımlaşma projesidir. Daha önceden yazdığımız gibi biz Türk insanının güzel kalbine ve vicdanına güveniyoruz bu yüzden sadaka taşı kilitsiz ve bekçisizdir. Biz bu sadaka taşını görsel olarak şöyle tanımlarız: Öncelikle yuvarlak oyuk bir taşı insanların görebileceği bir noktadadır. Böylece hayır sahibi insanlar gönüllerinden kopan parayı bu sadaka taşına atabilirler. Sadaka taşının tarih içinde kullanımına örnekler göstereceğiz. Paraya ihtiyacı olan insanlar bu sadaka taşından ihtiyacı kadar olan parayı alabilirler. Bu sayede insanlar arasında ayrımcılık ve sınıflandırma olmayacak.  
Hedef  Sadaka taşı ile yardımlaşmayı asalet, fazilet ve hassasiyet gösterilerek en güzel şekilde çözüme ulaştırılmalıdır. Merhamet ve muhabbeti vakıf hizmetlerine en güzel şekilde aksettiren fakirlerin, dulların, yetimlerin izzet ve haysiyetlerini korumak için de azami bir dikkat, nezaket ve gayret gösterilmelidir. Atalarımızın ne kadar güzel fikirleri, uygulamaları varmış. Bunu günümüze taşıyıp insanlara yardımlaşma duygusunu vermeye çalışıyoruz.  
okulda, sadaka taşı, ŞEYMA FERİDE KAYA,                                        11/E
HATİCE NUR KÜÇÜKŞAHİN,                             11/D
HATİCE ŞİMŞEK   ,tübitak proje örnekleri, tübitak projesi

BAŞVURAN ÖĞRETMENİN ADI SOYADI: EFKAN DOĞAN

BAŞVURU SAHİBİ ÖĞRENCİLERİN

ADI SOYADI:                                                    SINIFI:

  1. ŞEYMA FERİDE KAYA                      11/E
  2. HATİCE NUR KÜÇÜKŞAHİN                 11/D
  3. HATİCE ŞİMŞEK                                 11/B

TÜBİTAK 4006 Kültürel Miras Projeleri
TÜBİTAK 4006 Kültürel Miras Projeleri

4006 – TÜBİTAK BİLİM FUARLARI DESTEKLEME PROGRAMI
PROJE BAŞVURU FORMU
Alt Proje Adı: Kültür Labirenti
Alt Proje Türü: Tasarım
Alt Proje Alanı: Kültürel Miras

Özet:  Kültürlü olmak, özellikle kendi kültürünü bilmek, benliğini kaybetmemek bireyler ve milletler için çok önemlidir. Projemizde Kayseri ile ilgili sorular vardır. Kolay orta zor şeklinde 3 bölüme ayrılır. 2 kişi oynayacaktır , verilen süre 30 saniyedir. Eğer zor soruyu bilirsen 1 kare, orta seviyedeki soruyu bilirsen 2 kare, zor seviyedeki soruyu bilirsen 3 kare ilerlersin, bilemezsen olduğun karede kalırsın.

Kayseri, kültür labirenti, oyunu, tübitak 4006, Efkan Doğan

Proje Amacı: Kayseri ülkemizin zengin kültür hazinelerinin bulunduğu bir şehridir. Bu zengin kültürel mirasımızı akıcı, eğlenceli ve öğrencilerin dikkatini çekecek bir şekilde öğretilmesi, bilginin akılda daha kalıcı bir şekilde yerleşmesi amaçlanmıştır.

Proje Yöntemi: Hazırladığımız proje, sorulu bir labirent oyunudur. Öğrencilerin dikkatini çekmesi için hazırlanmıştır. Bu oyunda renkli kartların üzerinde Kayseri’nin edebiyat, sanat ve kültürüyle ilgili ipuçları bulunan sorular bulunacak ve verilen ipuçlarının da yardımıyla öğrenciler labirentte ilerlemeye çalışacaktır. 30 adet farklı soru ve ipucu hazırlanacaktır. Bu bilgiler sayesinde ilerleyen piyon bizi çıkışa götürecektir.

Projeden Beklenen Sonuç: Bu oyun sayesinde öğrendiğimiz bilgileri daha aktif bir şekilde kullanabiliriz. Oyun bazlı öğrenme gençlerin ilgisini çekmektedir. Gençler globalleşme çağında yerel kültürden ve değerlerden maalesef çok uzaklar. Şehrimizle ilgili bilgilerini de sorgulamaya zemin hazırlanmış olacaktır. Hem zekamızı geliştirip hem de öğrendiğimiz bilgileri eğlenceli ve keyifli bir şekilde tekrar etmiş oluruz. Bu sayede daha verimli bir sonuç elde ederiz.

BAŞVURAN ÖĞRETMENİN ADI SOYADI: Efkan DOĞAN
BAŞVURU SAHİBİ ÖĞRENCİLERİN
ADI SOYADI:                                            SINIFI:

AYŞE NUR ÖZSOY                             10/D

HÜRMET YILDIZ                                10/D

NAZLI TAŞTAN                                  10/D

ŞEYMA MAVİYILDIZ                        10/D

Efkan DOĞAN Aralık 2019 Taceddin Veli Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi

Uzman Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni


TÜBİTAK 4006 Kültürel Miras Projeleri, tübitak proje örnekleri
TÜBİTAK 4006 Kültürel Miras Projeleri

4006 – TÜBİTAK BİLİM FUARLARI DESTEKLEME PROGRAMI

PROJE BAŞVURU FORMU

Proje Adı GÖK TÜRKÇE (Orhun Alfabesi)
Proje Türü İnceleme
Proje Alanı  Kültürel Miras  
Proje Amacı Dil bir milletin en önemli kültür taşıyıcısıdır. Türklerin ilk alfabesi olan Göktürk alfabesinin günümüzde kullanabilirliğini incelemek ve bu alfabeyi insanlara tanıtmak istiyoruz.
Proje Yöntemi İnsanlara Göktürk alfabesini tanıtmak, okulumuzda Göktürk alfabesini eğlendirici ve bilgilendirici bir hale getirmektir. Renkli kâğıtlarla alfabenin harflerini yazıp daha sonra gelen kişilerin ismini Göktürk alfabesi olarak yazıp birleştirilecek. Yapacağımız proje öğrencilerin yanımıza gelerek bize isimlerini söyleyeceklerdir. Önümüzde Göktürk alfabesinin yazıldığı küçük kartlar vardır. Öğrencilerin isimlerine göre sıralayacağız. Ayrıca bilgisayara Göktürkçe font yükleyip bilgisayarda ziyaretçilerin isimlerini yazıp göstereceğiz, isteyenlere yazıcıdan çıktı alıp vereceğiz.
Projeden Beklenen Sonuç Bu alfabeyi proje ile sunmaktaki beklentimiz bu bilgileri ileriye taşımak, nesilden nesile Göktürk alfabesini aktarabilmek, taşıyabilmektir. Bunun sonucunda kişide tarihi izler bırakabilmek için Türklükteki en önemli alfabelerden birisi de Göktürk alfabesinin kıymetinin bilinmesidir. Kişide tarihin gelişimini görebilme, düşünebilme, yorumlayabilme özelliklerini geliştirir. Göktürk alfabesini insanlara ve çocuklara öğretmek ve eğlen celi hale getirmeyi hedefliyoruz ve umut ediyoruz.
tübitak proje örnekleri, göktürkçe projesi

BAŞVURAN ÖĞRETMENİN ADI SOYADI: Efkan DOĞAN

BAŞVURU SAHİBİ ÖĞRENCİLERİN

ADI SOYADI:                              SINIFI:

  1. FATMA NİSA TEMİR                         10/B
  2. SEMA NUR DEMİR                            10/B
  3. SUDENAZ KESKİN                            10/C

TÜBİTAK 4006 Kültürel Miras Projeleri, tübitak proje örnekleri
TÜBİTAK 4006 Kültürel Miras Projeleri

4006 – TÜBİTAK BİLİM FUARLARI DESTEKLEME PROGRAMI PROJE BAŞVURU FORMU

Proje Adı Etimoloji (Kelime Köken Bilgisi)
Proje Türü  İnceleme
Proje Alanı   Kültürel Miras  
Proje Amacı Kelimeler yüzyıllar içerisinde değişikliklere uğrarlar. Geçmiş zamandan günümüze kadar gelen unutulmuş veya unutulmaya yüz tutmuş kelimelerdeki değişimin toplumumuzda  pek bilmediğinin farkına vardık ve bu konu ile ilgili araştırmalar yaparak toplumumuzun kültürel mirasının bir dalı olan bu konuyu günümüz insanlarına sunacağız ve bu konunun farkına varılmasına yol açacağız.
Proje Yöntemi Öncelikle bu konu ile ilgili belirli kaynaklardan bilgi edineceğiz. Bu konuyu toplumumuza ne kadar kelime ile açıklayabileceğimizi kararlaştıracağız. Daha sonra seçmiş olduğumuz tahmini 15 kelime için etimoloji bilgi kartları hazırlayacağız. Bu kartları hazırlarken renkli reklam kağıtları, mukavva ve renkli kalemler kullanıp bu malzemelerle göze hitap etmesi için yelpaze haline getirip bu kağıtlar sayesinde topluma sunacağız.    
“Şimdi” kelimesinin tarih içinde değişimini örnek verebiliriz.
Örnek:  amatı  > emeti  > emti  > imti  > imdi  > şu imdi  > şimdi   
Bir başka örnek “iyi” kelimesi:  edgü  > egü   > egi  > igi  > iyi  > ….i
Projeden Beklenen Sonuç Hazırladığımız projede ilk aşamada yelpazenin takılmadan dönüp dönmediğini kontrol edeceğiz ve eksiklerimizi tamamlayacağız. Okulumuz öğretmenlerine yelpazemizi projeden önce sunarak görüşlerini alacağız. Bu sayede daha fazla ekleme yaparak projemizi genişleteceğiz. Beklediğimiz sonuç ise günümüz  insanlarının kültürel mirasımızın dalı olan etimolojiyi hatırlatmak, bilmeyen kişilere bu konu hakkında bilgi vermek ve kültürel mirasımız olan etimolojinin unutulmamasını sağlamayı umuyoruz.
tübitak proje örnekleri,NEFİSE ERCİYES,                                             10/C
SEHER DURSUN,                                              10/C
ZELİHA TÜN

BAŞVURAN ÖĞRETMENİN ADI SOYADI:  Efkan DOĞAN

BAŞVURU SAHİBİ ÖĞRENCİLERİN

ADI SOYADI:                              SINIFI:

  1. NEFİSE ERCİYES 10/C
  2. SEHER DURSUN 10/C
  3. ZELİHA TÜN 10/C

TÜBİTAK 4006 Kültürel Miras Projeleri
TÜBİTAK 4006 Kültürel Miras Projeleri

4006 – TÜBİTAK BİLİM FUARLARI DESTEKLEME PROGRAMI PROJE BAŞVURU FORMU

Proje Adı Türkilizce!
Proje Türü İnceleme
Proje Alanı   Kültürel Miras  
Proje Amacı Türkçenin doğru kullanımını vurgulamak, yazım yanlışlarını ve yabancı sözcük kullanımını azaltmak. Bu yanlışlar dil kirliliğine ve bize miras bırakılan Türkçeyi yanlış kullanmamıza sebep olduğundan dolayı yapılan bu yanlışlar dilimizi kirletmektedir. Amacımız bu konuda insanları bilgilendirmek ve farkındalık oluşturmaktır.  Nasıl bir insan kimliksiz yaşayamazsa bir toplumda dilsiz yaşayamaz ve o toplum yok olmaya mahkum olur.
Proje Yöntemi İlk olarak gazetedeki yazım yanlışlarını ve yabancı sözcükleri tespit edeceğiz. Daha sonra isimleri yabancı olan kafe, mağaza, market gibi yerlerin fotoğraflarını çekeceğiz. Eva, karton, yapıştırıcı kullanarak yanlışlar defterimizi oluşturacağız. Kestiğimiz yazım yanlışları, yabancı sözcükleri ve çekeceğimiz fotoğrafları yanlışlar defterine yapıştıracağız. Yanlışlar defterini  oluşturma amacımız konuyu somut bir hale getirmektir. Aynı zamanda da insanların kendilerini  test etme ve konuya hakim olmaları için küçük bir oyun hazırlayacağız.
Projeden Beklenen Sonuç Hazırladığımız bu projede insanların günlük hayatta yaptığı yazım yanlışları ve yabancı sözcük kullanımının azaldığını görmeyi umuyoruz. İnsanların dikkatini çekmeyi, bu konuda farkındalık oluşturmak istiyoruz. Dilimizin ne kadar önemli bir dil olduğunu insanlara vurgulayacağız. Türkçe özellikle günümüzde İngilizcenin işgali altındadır. Dilimizin kimliğimiz olduğunu ve kimliksiz bir toplumun olmayacağını, olmadığı zaman o toplumun yok olacağına dikkat çekmek istiyoruz.
ÖĞRETMENİN ADI SOYADI Efkan Doğan
BAŞVURU SAHİBİ ÖĞRENCİLERSelma POLAT                            10/A
Fatma Buse YILDIZ                 10/A
Feyzanur ASLANTAŞ              10/A
Fatma Buse YILDIZ, Selma POLAT, Feyzanur ASLANTAŞ, Türkilizce,


4006 – TÜBİTAK BİLİM FUARLARI DESTEKLEME PROGRAMI PROJE BAŞVURU FORMU
Alt Proje Adı: En Edebî Kitap Kur’an-ı Kerim
Alt Proje Türü: İnceleme
Alt Proje Alanı: Kültürel Miras

Alt Proje Amacı:
Kur’an-ı Kerim’i gençlere sevdirebilmek için , onların bu kutsal kitabı sadece dini ve manevi anlamı olan günlerde raflardan çıkarıp okumalarından ziyade; onları bu sıradanlıklardan sıyırarak en büyük ve kusursuz yazar olan Allah’ın anlattıklarını bir edebi eser gözüyle incelemelerini sağlayıp gençlerde farkındalık yaratma gayesindeyiz.

Alt Proje Yöntemi:
Türkçe derslerinde gördüğümüz en başta şiir , hikaye gibi edebi tür ve söz sanatlarıyla kutsal kitabımızı bağdaştırarak ,farklı bir bakış açısı ve yöntemle öğrencilerin dikkatini çekeceğiz. Örneğin Kur’an-ı Kerim’den çeşitli ayet ve sure örneklerini inceleyerek yazılı-görsel materyallerle desteklediğimiz bir stant oluşturup aslında neden Dünyanın en güzel edebi türlerini barındıran bir kitap olduğunu ; kafiyelerindeki kusursuz ahengiyle ,oluşturduğu dizeleriyle , ezgisiyle mükemmel bir edebi eser olduğunu öğrencilere öğreteceğiz. Bunu da Türkçe öğretmenimiz ve meslek dersleri öğretmenlerimizin işbirliği ile gerçekleştireceğiz.

Alt Projeden Beklenen Sonuç:
Kur’an-ı Kerim’in rehberliğinden uzaklaşıp popüler kültürün yaşam kalıbında savrulan gençlerin bir yandan da kişiye bir şey kazandırmayacak nitelikteki yazılı ve işitsel ürünlerden uzaklaşmalarını sağlayıp ; onlar adına bir farkındalık yaratarak Müslüman bir toplumun içerisinde sarılabilecekleri tek kaynağın Kur’an-ı Kerim olacağı hususunda gençlerimizi bilinçli hale getirebiliriz. Ayrıca uygulanacak bu projenin sonucunda ileriki yıllarda Kur’an-ı Kerim’den ayet ve surelerin birer metin olarak Türkçe dersi kitaplarında ; kutsal kitabımızın içeriğini öğrencilere kavratmış olacağız.

Anket Çalışması Yapılacak mı?: Hayır.

BAŞVURAN ÖĞRETMENİN ADI SOYADI: Cüneyt BEYKÖYLÜ
BAŞVURU SAHİBİ ÖĞRENCİLERİN
ADI SOYADI – SINIFI:
1. Meryem TIROĞLU 7/A
2. Fatma Nur Zehra ÖZEN 7/A
3. Sümeyye KELEŞ 7/A

Taceddin Veli Kız Anadolu İmam-Hatip Lisesi – Kayseri


Projenin Adı: KAYSERİ’DEKİ YERALTI ŞEHİRLERİ

Projenin türü ve proje alt alanı: İnceleme Kültürel Miras

Projede Görev Alan Öğretmen ve öğrenci isimleri:

Bekir KIYIK (Sosyal Bilgiler Öğrt.) Yağmur Kayra URAL, Zeynep Sena KOÇ, Esra KILIÇ

Özet:  Kayseri’nin yeraltı şehirlerini araştırmak amacıyla oluşturduğumuz gruba konu dağılımı yapıldı.Konularına göre araştırma yapılarak yeraltı şehirleri ile ilgili bilgiler ve görseller bir havuzda toplandı.Daha sonra öğrencilerimiz bu bilgileri gruplandırarak ilgili yeraltı şehrini bir başlık altında hazırladı. Sürecin sonunda görseller ve bilgiler bir panoda sunulmak üzere düzenlendi.

Amaç: İlimiz son zamanlarda gün yüzüne çıkarılmamış yeni yeni birçok tarihi yeraltı şehri ve kalıntıları ile gündeme gelmeye başlamıştır.Bizler de bu husus ile ilgili olarak Kayseri’de bulunan ,gün yüzüne çıkarılmış yeraltı şehirlerinin tanıtılması amacındayız.

Yöntem: Kayseri’de bulunan yeraltı şehirlerini araştırarak bilinmeyen yönlerini ortaya çıkarmaya çalışacağız. Bunun için araştırmada yer alan arkadaşlarımızla işbölümü yapacağız. Arkadaşlarımıza kendi ilgi ve kabiliyetleri doğrultusunda görevlerini dağıtacağız. Daha sonra Kayseri’deki yeraltı şehirlerini yerinde inceleyeceğiz, araştıracağız ve yazılı-görsel materyallerle desteklediğimiz bir stant oluşturup bu tarihi miraslarla ilgili farkındalık yaratmaya çalışacağız. Sürecin sonunda unutulmaya yüz tutmuş bu tarihi eserleri gün ışığına çıkarmış olacağız.

Sonuç ve Bulgular: İlimizde bulunan tarihi mirasları; insanlarımız ya kulaktan dolma bilgilerle  ya da ortaya çıkarılan ve basında  kısacık bir arkeolojik kazı haberi şeklinde geçiştirilerek öğrenmektedir. Bu durum karşımıza büyük bir eksiklik olarak çıkmaktadır. Bu eksikliğin giderilmesiyle  ve ileriki kuşaklara daha  bilimsel , akademik nitelikte  bilgiler sunulmasıyla ; doğru bilinen yanlışların ortadan kaldırılması sonucuna varmış olacağız.

 Kaynaklar:

 https://kayseri.ktb.gov.tr/TR-183236/yeralti-sehirleri.html

https://www.ntv.com.tr/galeri/seyahat/kayseride-2-bin-yillik-yer-alti-sehri-kesfedildi-1300-metre-uzunlugunda-26-giris-noktasi-var,51UZbR6HSESJYobkTZI-0w

https://www.develi.bel.tr/kesfedin/tarihi-ve-turistik-yerler/gazi-mahallesi-yeralti-sehri

Bekir KIYIK, (Sosyal Bilgiler Öğrt.) Yağmur Kayra URAL, Zeynep Sena KOÇ, Esra KILIÇ
Bekir KIYIK (Sosyal Bilgiler Öğrt.) Yağmur Kayra URAL, Zeynep Sena KOÇ, Esra KILIÇ

Projenin Adı: Neşet Ertaş’ın Türk Kültürüne Katkıları

Projenin türü ve proje alt alanı: Araştırma / Kültürel Miras

Projede Görev Alan Öğretmen ve öğrenci isimleri:
Mehmet Yıldırım, Şeyma Güvez.
Selma Ergin, Rümeysa Doğan, Aleyna Taşdemir.

Özet:  Neşet Ertaş’ın şarkı sözleri ve hayatı hakkında araştırma yapılarak kültürümüze katkıları araştırıldı. Şairin Türk kültürüne ve aşıklık geleneğine katkıları göz önüne konuldu.

Amaç: Neşet Ertaş’ın eserlerinin hayattan kopuk olmadığını bilakis hayatla iç içe olduğunu öğretmek ve Neşet Ertaş’ın eserleri ile Türk kültürüne sağladığı katkıları göstermek.

Yöntem: Projemizde Ozan Neşet Ertaş’ın hayatını kapsamlı bir biçimde araştırarak eserlerinin sözlerini tarayıp inceleyeceğiz. Hayatındaki olaylar eserlerini nasıl etkilemiş eserlerine nasıl yansımış bunları tespit edeceğiz. Bu eserleri oluşturma aşmasında sanatçıyı motive eden nedir bulmaya çalışacağız. Tüm bunların Türk kültürüne katkılarını inceleyeceğiz.

Sonuç ve Bulgular: sanatçılar içinde bulundukları kültürden, yaşadıkları hayattan etkilenmeden eser ortaya koymazlar. Sanat eserleri; yazıldıkları dönemden, onu meydana getiren kişiden, meydana geldikleri oramdan bazen belirgin bazen belirsiz izler taşır. Bu proje sonunda sanat eserlerinin ve sanatçıların kültürel mirası aktarma konusunda asırlar ve nesiller arasında köprü görevi gördüğü anlaşılacaktır.

 Kaynaklar: Neşet Ertaş’ın Şarkı Sözleri, https://tr.wikipedia.org/wiki

Mehmet Yıldırım, Şeyma Güvez,
Selma Ergin, Rümeysa Doğan, Aleyna Taşdemir

TÜBİTAK tarafından kabul edilip uygulanan projeler.


TÜBİTAK 4006 Türkçe Edebiyat Sergi Proje Örnekleri

TÜBİTAK 4006 Değerler Eğitimi Proje Örnekleri