Tarih ve Şiir Dinletisi (Şiirlerle Türk Tarihi)
Tarih gerçeklerin şiir de duyguların peşinde koşup giderken; ikisinin birbirinden ayrılmaz bir bütün olduğunu göstermek niyetiyle çıktığımız bu yolda şairlerin mısralarından tarihimize uzanmaya çalıştık.
Amacımız büyük Türk Milletinin tarih yazarken acı tatlı olaylar karşısında neler hissettiğini anlamaya, hissetmeye çalışmaktır. Bir anlamda edebiyat ve tarih derslerini birleştirmektir.
Türklüğün Destanı – Abdülvahap Kocaman Fon müziği: Kadıoğlu Zeybeği
Orta Asyadan başlayan tarihimiz zamanla coğrafyalara sığmamış; Metehanlarla başlayan kahramanlık şanımız Bilge Kağanlara, Çağrı Beylere Alparslanlara, Fatihlere uzanmıştır. Yiğitlik ve kahramanlık zamanla gaza ve cihatla birleşmiş.Çağlar açıp kapamıştır. Bu duygularla Abdülvahap Kocaman tarafından yazılan “ Türklüğün Destanı” adlı şiiri okuması için…………………….sınıfından ……………………. ı davet ediyorum.
Haydi Uyan – Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu Fon müziği: Abdurrahman Halayı
Türk milleti ne zaman kültür ve değerlerinden uzaklaşmışsa hep felaketlere uğramıştır. Yıkılan Türk devletlerinin hepsinin ortak kaderdir bu. Kendisi olmaktan uzaklaşan milletin yükselme ilerleme şansı olmadığını bilen şairimiz Niyazi yıldırım Gençosmanoğlunun adeta çağlar aşıp gelen tecrübeyi bir daha hatırlatan Ey Uyan Türkoğlu şiirini okuması için……………………….sınıfından………………………………yı davet ediyorum.
Meydan – Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu Fon müziği: Kırıkhan Halayı
Geniş ve açık alan anlamına gelen meydan kelimesi tarihimizde adeta kahramanların yetiştiği ortaya çıktığı alanlardır. Hafızalarımıza kazınan Alparslanın Malazgirt’i; Şehit Padişah Murat Hüdavendigarın Kosovası; Muhteşem Süleyman’ın Mohaçı ve Gazi Paşa’nın Sakaryasını duymak ve hissetmek istiyorsanız buyurun şair sizi Meydan adlı şiirine davet ediyor. Bu şiiri bize ……………..sınıfından…………………….. okuyacaktır.
Elhamdülillah – Yunus Emre Fon müziği: Gel Gör Beni Aşk Neyledi (Halk Çalgıları Topluluğu) Enstrumental
Talas Savaşıyla başlayan İslamiyetin Türkler arasında yayılmaya başlamasıyla İslamın sancaktarı haline gelmeleri; İslamın barağını kıtalara taşımaları; Haçlı tehlikelerine karşı iman dolu göğüslerle karşı durmaları; harem i şerifin yaklaşık beşyüz yıl hizmetinde olmaları, Medineden ayrılamayan Fahrettin Paşanın eşsiz Medine Müdaafası…
Ne diyelim “ Müslüman olduk elhamdülillah”
Yunus Emre’nin Gel Gör Beni adlı ilahisini okuması için …………sınıfından …………………………..davet ediyorum. Kendisine ………… sınıfından ………… Yunus Emre’nin Elhamdülillah adlı şiiriyle eşlik edecektir.
Malazgirt Marşı – Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu Fon müziği: Ağır Milas Zeybeği (Halk Çalgıları Topluluğu)
Anadolunun kapıları, yurdumuz, anadolumuz ; Sultan Alparslanın 26 Ağustos 1071 Cuma günü Roma ordusunu yenmesi
kaderi değişen bir toprağın ona aşk derecesinde bağlanan bir milletin gelişini muştuluyordu adeta.
Şiirini okumak için………………………………
Fetih Marşı – Arif Nihat Asya Fon müziği: Fetih Marşı (Enstrumental) (Şu şiir de kullanılabilir: Fatih Geliyor, Abdulvahap Kocaman Fon müziği: 1453 Fetih, Can Atilla, Albüm:1453 Sultanlar Aşkına)
Dünyada 1453 de bir şehir vardıysa eğer; o da İstanbul’du. Onu fetheden kumandan ve asker güzeldi. Övgüsüydü Peygamberinin.
Dünyanın tarihini değiştiren çağ kapayıp çağ açan bu gence dünya FATİH ismini vermekte çok haklıydı. Günümüzden tam 556 yıl önce gerçekleşen bu feth-i mübini anlatan şiirini okumak üzere……………………sınıfından……………………….davet ediyorum
Musammat ( Yürü Sadabad’a) – Nedim Fon müziği: Göksel Baktagir, Bahar Düşleri
Hep savaş,fetih ve kahramanlık mı tarihimiz? Zor günlerimiz, çalkantılarımız yok mu elbette var. Tarihimizde Lale Devri olarak bilinen dönem zor ve uzun savaşlardan sonra yaşanan barış döneminde sanatın ve kültürün ön plana çıktığı ve Sadabad eğlenceleriyle akla gelen bir dönemdir.
Bu dönemi anlatan şirini okumak için………………. huzurlarınızda.
Bolu Beyi – Köroğlu Fon müziği: Yozgat Halayı
Zalim yöneticilere başkaldıran kahramanlıklardan biridir Köroğlu ve Bolu Beyi arasındaki mücadele. Bileğinin gücüyle mertlik bozulmadan zulme dur diyenlerin ortak mesajıdır adeta
Şiirini okumak için………………… huzurlarınızda.
Yemen Şehitleri Fon müziği: Havada Bulut Yok-Yemen Türküsü (Enstrumental)
Cihan Harbinin gidilip de gelinmeyen cephesi anısına yanık türkülerin okunduğu bir uzak Arabistan diyarı.
Türküyü okuması için …………sınıfından …………………..davet ediyorum. Kendisine ………… sınıfından ………… şiirle eşlik edecektir.
Çanakkale Şehitlerine – Mehmet Akif Ersoy Fon müziği: Çanakkale Türküsü (Enstrumental)
Savaşın en çetin mücadelesinin yaşandığı, madde ile mananın savaştığı Çanakkale. Asımın neslinin abideleşmiş, çelik kahramanlık ifadesi. Bir günde geçmeyi planlayanların bir yılda geçemedikleri Çanakkale. Kahramanlıklar destanı, Türkün gururu Çanakkale …
Şiiri okumak üzere……………………sınıfından……………………….davet ediyorum
Antepli Şahin – Yavuz Bülent Bakiler Fon müziği: Dadaş Ağırlama
Mehmed Said; yiğid namıyla anılır derler işte Şahin Bey. “Düşman arabaları cesedimi çiğnemeden Antep’e giremez.” diyen şehit Şahin Bey. ……………………………….arkadaşımızı şiirini okuması için bekliyoruz.
Mustafa Kemal’in Kağnısı – Fazıl Hüsnü Dağlarca Fon müziği: Yılan Hikayesi
Türk İstiklalinin destanlaşan kahramanlarıyla gurur duyan bizler; fedakar Türk analarının cephe gerisindeki mücadelesini asla unutmamalıyız. İşte şimdi…………………………………………arkadaşımızın okuyacağı Mustafa Kemal’in Kağnısı şiiri bu kahramanlığı anlatıyor.
Türkiyem – Mehmet Güneş Fon müziği: Tambur Solo
Ülkemizin sevdalısı çoktur. Tıpkı bir delikanlının sevdiği kıza aşkı gibi yanık mısralar … Hangi ülkede var ki sevgiliye yazılmış şiir gibi ülkesine şiirler yazan; işte bunlardan biri Mehmet Güneş’in yazdığı Türkiyem şiiri.
……. okuyacak.
Gavim Gardaş – Ali Yaşar Fon müziği: Avşar Zeybeği (Halk Çalgıları Topluluğu)
1925 yılında sınırlarımızın dışında kaldığı kesinleşen Musul ve Kerkük Türkmenlerinin meselesi içimizde kanayan bir yara olmaya günümüzde de devam etmektedir. Irak yönetimlerinin, isim değiştirmeye, dillerini yasaklamaya, okullarını kapatmaya varan baskı ve zulümleri ve ardından bugün bölgede yaşanan savaş ortamından yararlananların Türkmenleri yok sayması
Ali Yaşar’ın Gavim Gardaş şiirini okuması için huzurlarınızda …………. sınıfından …… .
Bizim Türkümüz – Yavuz Bülent Bakiler Fon müziği: Atusnin Yolu
Çin’de Doğu Türkistanlılar; Orta Asyada Sovyet işgali altında kalan sürülen savrulan kardeşlerimiz. Bulgaristanda isimleri değiştirilen, oğullarını sünnet ettiremeyen kardeşlerimiz. Yunanistanda Türk oldukları kabul edilmeyen Batı Trakyalılarımız. Musul’da hakları yenen gavmimiz.
Şairimiz Yavuz Bülent Bakilerin; Anayurt olarak sorumluluklarımızın büyüklüğünü hatırlatan şiirini …………………….. sınıfından……………….okuyacaktır.
Türkiyem, Anayurdum, Yavuz Bülent Bakiler Fon müziği: Dido fon Üç kıtayı da alanların Adalet için kılıç çalanların Bu kubbede baki kalanların Adlarını tarih unutmaz Yerlerini hiçbir şey tutmaz Şimdi size …… sınıfından ……… ………. Türkiyem,Anayurdum adlı şiiri okuyacak.
Zap Suyu – Fon müziği: Hayatın Kaynağı (Alper Asutay – Keyf albümü)
Anadolu tarih boyunca taliplisi çok olan bir coğrafyadır. Anadoluya sahip olmak bedel ister. Türk Milletinin 1000 yıllık yurdunda verdiği terörle mücadelesi elbet dahili ve harici bedhahların ortak planıdır. Düşmanların ve hainlerin maskeli yüzlerine bir tokat gibi cevaplar veren Türk Milletidir. Gücümüz; Türk Milletinin Kahramanlar Yetiştiren Kara Bağrıdır. Şimdi de okul müdürümüz ……… …….. Beyi konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet ediyorum. Buyurun efendim. ………… Tarih-Şiir Dinletimiz sona ermiştir.. Bizi ilgiyle dinlediğiniz için teşekkür ederiz.
Efkan Doğan – Mayıs 2009
Kar Beyazı Duygular Şiir Dinletisi >>>
Anneler Günü Şiir Dinletisi >>>