Site icon

Bilgisayar mı biliyoruz, sadece Windows mu biliyoruz?

Pardus-windowsa-karşı, bilgisayar mı biliyoruz, windows mu, biliyoruz

Pardus-windowsa-karşı, bilgisayar mı biliyoruz, windows mu, biliyoruz

Okullarda Bilgisayar Eğitimi mi Veriliyor Yoksa Sadece Windows Eğitimi mi Veriliyor?

Bilgisayar mı biliyoruz, yoksa sadece Windows mu biliyoruz?

Eğitimin tanımlarından biri şöyledir: Eğitim kişilere değişik seçenekler sunma ve bireylerin bu seçenekleri değerlendirme sürecidir. Demokratik yaklaşımdır bu. Eğitim kişileri özgürleştirmelidir.

Okullar gençlerin, çocukların bağımsızlığına gem vurma, onu kısıtlama belli bir alana hapsetme ortamı olarak görülemez. Beyin yıkama ortamı da değildir okullar. Eğitim belli bir markanın reklamını yapma alanı olarak görülemez.

Okullarımızdaki, fakültelerimizdeki bilgisayar eğitimi ise tam tersidir, kısıtlayıcıdır, marka bağımlısı yapmaya yöneliktir. Bir özel şirketin cirit attığı bir alandır okullarımız.

Microsoft’tan, Windows’tan bahsediyoruz. Microsoft/Windows özel bir şirkettir. Amerikalı Bill Gates’e ait bir firma.

Hep Windows anlatılır ilköğretimden, liseye, liseden üniversiteye kadar. Hatta hizmet içi eğitimlerde bile bilgisayar değil Windows öğretilir.

Bilgisayar dersinde bir Windows programı olan Excel öğretilir de Açık Kaynak-Hesap Tablosu öğretilmez.
Bilgisayar dersinde Word öğretilir, Açık kaynak-Kelime İşlemci öğretilmez.
PowerPoint öğretilir de Açık Kaynak-Sunum Programı öğretilmez.

Bilgisayar dersinin adı Windows dersi sanki.
Bilgisayar biliyorum diyen birinin Linux/Pardus da bilmesi gerekir. Mac’den vazgeçelim çünkü o da Microsoft-Windows gibi özel bir şirkettir. Oysa Pardus/Linux açık kaynaktır, özgür yazılımdır, ücretsizdir.

Bilgisayar öğretmenleri Windows’un tanıtımını yaptıkları için ücret almıyorlar. Buna izin veren idareciler alıyor mu acaba? Üst kademeyi, Ankara’dakileri bilmem ama taşradakiler almıyor.

Biz sürekli olarak özel bir firmanın reklamcılarıyız. Şahsa ait bir kuruluşun elemanlarıyız. Bütün ülke onun esiri olmuş durumda.

Linux/Pardus ise Kamu Lisanslı’dır. Pardus hiç kimsenin değildir ya da herkesindir diyebiliriz. Senin, benim, bütün ülkenin, bütün dünyanındır.

Esasında bilgisayar biliyorum diyen insanların bildikleri sadece Windows yazılımlarıdır (bildikleri kadar tabii).

Konuyu somutlaştırmaya çalışalım:
Şöyle düşününüz, okullarda sürekli aynı …. Dershanesinin ya da ….. Yayın Evinin reklamı yapılıyor. Hep onların kitapları kullanılıyor, hep onlardan bahsediliyor. Üstelik daima bu firmalara para ödeniyor. Hem de milyarlarca dolar ödeniyor. Ama bu firmalar bize bir şey ödemiyor.
Sizce bu durumun adı nedir?

İşte durum bunun gibi.

Efkan Doğan 2008

Niçin Pardus Kullanmalıyız? >>>

Pardus Niçin Yaygınlaşamıyor?

Hangi Linux, Hangi Ülkenin?

Exit mobile version