bahçemdeki flora

BAHÇEMDEKİ FLORA
Doğayı yaşanabilir kılmak için öncelikle onu anlamak gerekir. Doğayı anlamak ise öğrenmekten geçer.
Öğrenmenin en kalıcı yöntemi ise yaparak öğrenmedir. Bu çalışma ile çevre bilinci gelişmiş bireylerin yetişmesine katkıda bulunulmak istenmiştir. Katılımcılara gözlem yapma fırsatı verilerek doğadaki işleyişin daha iyi kavranması sağlanmıştır.
Bu çalışmanın ana amaçları;
•Çevre ve doğayla ilgili konular kapsamında; katılımcılar tarafından doğanın işleyiş sürecinin bilimsel bakış açısı ile anlaşılmasını sağlamak,
•Doğada yapılacak gözlemlerle bilimsel araştırmaları sevdirmek
•Doğada yapılacak etkinlikler aracılığıyla bilime karşı merak uyandırmak ve bilimsel düşünmeyi özendirmek
•Hedef kitleye aktif görevler vererek aldıkları eğitimin ve elde etkileri bilginin kalıcılığını sağlamak, doğadaki süreçleri ve ilişkileri sorgulayarak farkındalık yaratmak ve çevre bilincinin artmasına katkıda bulunmak,
•Hedef kitleye geniş bir ekolojik vizyon kazandırmak,
•Çevre bilincinin artmasına katkıda bulunmak
•Bilgi ve kavrayışlar ile elde edilen kazanımlar sonucu kişisel yaratıcılığın pekişmesine katkıda bulunmak
•İnsanın yaşadığı çevreyle olan olumsuz ilişkisi sonucunda ekosistemlerde meydana gelebilecek, değişiklikleri ve biyolojik çeşitliliğe yönelen tehditleri doğru algılayabilen, yüksek çevre duyarlılığına sahip insanlar yetiştirmek amaçlanmıştır.


OKUL BAHÇEMİZDEKİ FLORA TESPİT ÇALIŞMASI TAMAMLANDI
Sene başında yürütülmeye başlanan çalışmada bugün son aşamaya gelindi. Biyoloji öğretmenimiz Berna Kızılkuyu rehberliğinde yürütülen “Bahçemdeki Flora” isimli çalışma kapsamında araştırmacı gençlerimiz okul kampüs alanındaki farklı bitki ve ağaç türlerini inceleyerek literatür taraması yaptı ve hazırlanan bilgi levhaları ile tüm doğa severlerin bilgi edinebileceği bir sistem geliştirdi.
Giresun Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mutlu Gültepe’nin desteğiyle tespit edilen bitki türleri hazırlanan levhalardaki karekod uygulamasıyla ayrıntılı olarak tanıtılmaktadır. Mobil cihazlarınızın kamerasına levha üzerindeki kodu okutarak anında detaylı bilgi alabilirsiniz.

 

Flora Nedir?
Flora kelimesinin botanik haricindeki bir diğer ifadesi ise bitey bir ülke demektir. Bir bölge ya da belirli bir yörede yer alan bitki, bakteri türü ve mantar çeşitlerinin tamamına verilen isme flora denir.
Okul kampus alanında, bahçemizde pek çok bitki ve ağaç yer almaktadır. Öğrencilerimizin buradaki bitki türlerini keşfetmek istemelerinden hareketle ortaya çıkan bu çalışmada amaç okul bahçesindeki biyolojik çeşitliliğin ortaya çıkarılması, bitki ve ağaç türlerinin gruplara bölünerek sistematik bir şekilde araştırılması, okulumuz için biyolojik çeşitlilik veri tabanının oluşturulması ve okul bahçesindeki biyolojik zenginlik ile ilgili planlama, düzenleme ve koruma çalışmalarının yürütülmesidir.
“Bahçemdeki Flora” isimli çalışmada 14-17 yaş aralığındaki lise öğrencileri ile çalışılmıştır. Öğrencilerle birlikte öncelikle okul bahçesinde keşif yapılarak bitki ve ağaç türleri incelenmiş ve fotoğrafları çekilmiştir.
Yapılan sistematik araştırmada literatür taraması yapılmıştır.

Bu araştırmalar neticesinde okulumuz için biyolojik çeşitlilik veri tabanının oluşturuldu. Geliştirilen karekod barkod okuma uygulaması ile bilgi levhaları hazırlandı .
Giresun Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mutlu Gültepe’nin desteğiyle tespit edilen bitki türleri hazırlanan levhalardaki karekod uygulamasıyla ayrıntılı olarak tanıtılmaktadır. Mobil cihazların kamerasına levha üzerindeki kodu okutarak anında detaylı bilgi alınabilmektedir. Okul web sitesinde tanımlı bilgilere ulaşılmasını sağlayan karekod uygulaması meraklı doğaseverlerin bahçemizdeki flora hakkında detaylı bilgi sahibi olmalarını sağlamaktadır.

2022

OKUL WEB SİTESİNE KAREKOD İLE YÖNLENDİRİLİYORSUNUZ
https://mcoktenaihl.meb.k12.tr/icerikler/listele_bahce-agaclarimiz.html

PDF olarak indir: Bahçemdeki Flora

https://mcoktenaihl.meb.k12.tr/icerikler/egitimde-iyi-ornekler-fark-yaratan-ornek-ders-uygulamalari_13148542.html