AKRAN ARABULUCULUK PROJESİ
PROJENİN AMACI
Akran Arabuluculuk Projesi’nin temel amacı; okulda çeşitli çatışma problemleri yaşayan öğrencilerin çatışmalarını sözlü ve fiziksel şiddete başvurmadan; daha önceden eğitim almış akran arabulucular aracılığı ile çözmelerini sağlamaktır. Barışçıl bir okul kültürünün gelişmesini sağlayan bu program ile öğrencilerin kendi aralarında yaşadıkları birtakım çatışmaların çözümü için yönetici ve öğretmenlerin müdahalesi olmadan kendi akranları aracılığıyla çözmeleri sağlanmaktadır.
Son yıllarda okullarda şiddet olaylarının hızla yaygınlaştığını görüyoruz. Televizyon programları, diziler, şiddet içerikli filmler ve benzeri gibi etkenler öğrencilerin ergenlik dönemindeki kimlik arayışlarıyla çakınca ortaya zaman zaman istemediğimiz sonuçlara neden oluyor.
Okulumuzda Taşımalı eğitim kapsamında köyden gelen öğrenciler ile ilçe merkezinde bulunan öğrenciler arasında sosyal, kültürel, ekonomik vb birtakım nedenler yüzünden zaman zaman çatışmalar yaşanmaktadır. Okulumuzda yaşanan bu çatışmaların çözümü için dünya genelinde birçok ülkede uygulanan “Akran Arabuluculuk Programı”nı uygulamak istiyoruz. Öncelikle ABD’de uygulanan programın denendiği okullarda okuldaki çatışmaların yüzde 60-80 0ranında azaldığı barışçıl bir okul kültürünün yerleştiği gözlenmiştir. Ülkemizde de son bir yıldan beri yapılan çeviriler ve hazırlanan birtakım paket programlarla Akran Arabuluculuk uygulanmaya başlamıştır. Okulumuzda yaşanan çatışmaların çözümü için Akran Arabuluculuk Programının uygulanması gerektiği inancındayız.
HEDEF GRUP(lar)
Projenin hedef grubu okulda okuyan 700 öğrenci, 30 personel, öğrencilerin velileri ve yakın çevredekilerdir.
GERÇEKLEŞTİRİLECEK TEMEL ETKİNLİKLER
- Öğretmenlere “Çatışma Çözme ve Akran Arabuluculuk Eğitimi”nin verilmesi.
- Program Koordinasyon Ekibi’nin kurulması.
- Seçilen 20 öğrenciye “Akran Arabuluculuk Eğitimi”nin verilmesi.
- Okul bünyesinde bir Akran Arabulucu Merkezi’nin kurulması.
- sınıflarda akran arabuluculuk duyurularının yapılması ve oryantasyon eğitimlerinin verilmesi.
- Programın tanıtım kampanyasının hazırlanarak afiş, broşür, el ilanı vb çıktıların hazırlanarak dağıtılması.
- Okul öğretmeleri, öğrencileri, yöneticileri, okul-aile birliği temsilcileri, veliler ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin bir araya geldiği Akran Arabuluculuk Tanıtım ve Yaygınlaştırma Toplantısı.
BARIŞÇIL BİR OKUL KÜLTÜRÜNÜN OLUŞMASINDA YENİ İMKÂNLAR
: “AKRAN ARABULUCULUK”
Son yıllarda televizyon programlarında şiddet içerikli yayınların hızla artmasıyla birlikte şiddetin gölgesinde kalan okullarımız ile ilgili medyada her gün yeni bir haberle karşılaşıyoruz. Televizyon dizilerindeki kült imajlar üzerinden kendini üreten bir gençliğin şiddete bulanmış ergen yaşamları gün geçtikçe kararıyor. Okullarda öğrenciler arasında yaşanan çatışma oranlarının son yıllardaki ciddi artışı, çatışma çözümüne yönelik arayışları da beraberinde getirdi. Yapılan çeşitli araştırmalar, okullarda yaşanan şiddet ve çatışma durumlarının temel sebeplerinden birisinin iletişimsizlik olduğunu ortaya koyuyor. İfade alanları daralan ve kendilerini uygun toplumsallıklarda üretemeyen gençler tepkilerini şiddete başvurarak dile getiriyor.
Okullarda yaşanan şiddet olaylarının artmasıyla beraber yoğunlaşan çözüm önerileri eğitim uzmanlarını da farklı arayışlara itti. İşte geçen hafta İmge Yayınlarından çıkan “Okulda Çatışma Çözme ve Akran Arabuluculuk” kitabı da bu arayışların en önemli ürünlerinden birisi. Fred Schrumpf, Donna K. Crawford ve Rıchard J. Bodıne’nin yazdığı kitap F. Gül Akbalık ve B. Dilek Karaduman tarafından çevrilmiş. Kitapta Akran Arabuluculuk ile ilgili kavramsal çerçeve ve temel açıklamalar, çatışmanın doğası ve çözme ilkeleri, arabuluculuk programının organizasyonu ve uygulanması ile ilgili geniş ve açıklayıcı bilgiler bulunmakta. Yaklaşık 20 yıldan beridir üzerinde çalışılan programın bu süreçte elde ettiği bütün kazanımların yansıtıldığı kitapta, programın uygulanması için gerekli her türlü plan, program, form ve matbu evrak yer almaktadır. Öğrencilerden seçilecek olan akran arabulucuların temel ve ileri eğitimleri için de yapılması gereken çalışmalar yine kitapta ayrıntılı olarak yer almaktadır. Ayrıca akran eğitimlerinin uygulanması için gerekli “Öğrenci Elkitabı” da ilerleyen günlerde yine aynı yayınevi tarafından basılacaktır.
İlk defa ABD’de Urbana Illinois Ortaokulu’nda uygulanan akran arabuluculuk programı, günümüzde Amerika, Kanada ve Avustralya’daki çoğu okulda uygulanmaktadır. Gençlik döneminde okullarda yaşanan çatışmaların artması birçok okulu bu programı uygulamaya itmektedir. Kitapta akran arabuluculuk tarafsız bir üçüncü kişinin yardımıyla, tarafların sorunu çözmek için birlikte çalıştığı bir iletişim süreci olarak tanımlanmaktadır. Okulda öğrenciler arasında yaşanan çatışmaları yine öğrenciler arasından seçilen akranları aracılığıyla çözmeye dayanan akran arabuluculuk programı uygulandığı okullarda çok etkili sonuçlar doğurmuştur. New York şehrindeki altı lisede uygulanan akran arabuluculuk programı ile ilk yılsonunda kavgalarda %46, %45, %70, %60 ve %65 oranlarında azalma görülmüştür. Ayrıca yine Barış Eğitim Vakfı’nın Florida’da devlet okullarında başlattığı çatışma çözme ve akran arabuluculuk programının uygulanması sonrasında, arabuluculuk yapılan çatışmaların %86,2’si çözülmüştür.
Programın etkili bir şekilde uygulanabilmesi ve verimli sonuçlar doğurmasının en temel etkeni öğrencilerdir. Kendi akranlarıyla daha kolay ilişki geliştirebilen öğrenciler, akranlarının çatışmalardaki bakış açılarını, tutumlarını göz ününe alarak bu yaş düzeyine uygun bir süreç şekline getirebilmektedirler. Akran arabuluculuk programının en önemli mesajı okulun farklılıkların konuşulabildiği bir yer olduğu ve kişinin hakkını almak için kavga etmesine gerek olmadığıdır.
Son olarak okullarımızda hızla tırmanan şiddet olaylarının çözülmesi ve iletişime dayalı bir çatışma çözümü için önemli bir rehber kitap niteliği taşıyan bu eserin okullarımızdaki rehberlik servisleri için çok önemli imkânlar taşıdığını söyleyebiliriz. Bireyin kendisini ifade etmesine fırsat veren arabuluculuk süreci, gençlerin benlik kavramlarını güçlendirmekte ve kendi özdenetim mekanizmalarını geliştirmektedir. Sorumluluk duygularını güçlendiren akran arabuluculuk iletişim sürecini kesintiye uğratan şiddet tepkilerini ortadan kaldırarak diyaloga dayalı barışçıl bir okul kültürü geliştirmektedir. Barışçıl bir okul kültürünün geliştirilmesinde önleyici bir temel program niteliği taşıyan akran arabuluculuğun okullarımızda da yaygınlaştırılması ve özellikle Milli Eğitim’in bu programa yönelik pilot uygulamaları destekleyerek ortaya çıkacak olumlu sonuçları yaygınlaştırması gerekmektedir.
Adnan ÇELİK
Merkez İlköğretim Okulu
Kulp/Diyarbakır
E-mail: adnan233@mynet.com
Tel: (0505) 80784 34
Akran arabuluculuğu, aynı yaşlarda / mekanlarda olan /
benzeri sorunları paylaşan çocukların, birbirleriyle uyuşmazlıklarının çözümüne
yardımcı oldukları bir program, bir süreçtir. Okullarda öğrenciler arasında yaşanan anlaşmazlıkların
ve anlaşmazlıkların çözümünde “akran arabuluculuk programı” oldukça etkili bir
eğitim programdır. Arabulucu öğrencilerin seçiminde temel ölçüt, öğrenci
görüşleri olmuştur. Öğretmenlerin beğendiği, sevdiği, takdir ettiği ve
önemsediği öğrenciler çoğu zaman öğrencilerin çoğunluğu tarafından da aynı
şekilde kabul edilmeyebilirler. Anlaşmazlıklar çok kişisel deneyimlerdir ve
öğrencilerin özel yaşantılarını içerirler. Bu nedenle, öğrenciler
güvenmedikleri, kabul etmedikleri, benimsemedikleri ve kendilerinden
saymadıkları öğrencilere sorunlarını anlatmazlar, mahremlerini, duygularını ve
özellerini açmazlar. Anlaşmazlık yaşayan öğrencilerin, kendiliğinden akran
arabuluculara başvurarak, sorunlarının çözümlerini bu modelde aramaları
bekleniyorsa, arabulucu öğrencilerin belirlenmesi için akran görüşlerine
başvurulmuştur. Akranlar tarafından belirlenen sınıf arabulucularına 8
saatlik “Akran Arabuluculuğu” eğitimi verilmiştir. Arabulucuların belirlenmesi sürecinde, öğrencilerin
kültürel çeşitlilikleri, cinsiyetleri, fiziki yapıları ve sosyo-ekonomik
düzeyleri göz önüne alınmalıdır. Dolayısıyla, her bir öğrencinin sorunlarını
taşıyabileceği niteliklerde arabulucu öğrenci çeşitliliği sağlanmalıdır Arabuluculuk yapan öğrenciler açısından, akran arabuluculuğun faydalarına ilişkin olarak şunlar
sayılabilir: §
Arabulucu öğrenci liderlik becerilerini geliştirecektir. §
Arabulucu öğrenci yaşamının her noktasına taşıyacağı iletişim, konuşma ve
eleştirel düşünme becerilerini geliştirecektir. §
Arabulucu öğrenci öz denetimini, öz yönetimini, öz saygısını ve öz güvenini
geliştirecektir. §
Arabulucu öğrencinin arkadaşları arasındaki önemi ve etkisi artacaktır. §
Arabuluculuk, öğrencileri sorunlarını yapıcı çözme konusunda adanmışlıklarını
arttıracaktır. §
Arabulucu öğrenci, yaşamının ve kariyerinin her noktasına taşıyacağı müzakere,
diyalog ve sorun çözme becerilerini geliştirecek ve ilerletecektir. §
Öğrenciler kendi anlaşmazlıklarını çözmede daha fazla sorumluluk alacaklardır. §
Arabuluculuk süreci, öğrencilere duygularını paylaşma, diğer öğrencileri
anlama, empati ve gereksinimlerini olumlu yöntemlerle karşılama yollarını
kazandırır. §
Öğretmenler, öğrenciler arasındaki anlaşmazlıkları çözmek ve istenmeyen
davranışları yönetmek için daha az zaman ve enerji harcayacaklardır. §
Tükenmişlikleri azalacaktır. §
Akran arabuluculuğu güce dayalı otoriter, cezalandırıcı disiplin yaklaşımını
azaltacak, onarıcı olanı arttıracaktır. §
Akran arabuluculuğu öğrenciler ve öğretmenler arasında yaşanan tansiyonu düşürecektir. §
Akran arabuluculuğu öğrenci-öğrenci ve öğrenci-öğretmen arasındaki ilişkilerin
daha olumlu ve yapıcı geçmesine neden olacağı için okul iklimini olumlu yönde
etkileyecektir. §
Öğretmenlerin, öğretime öğrencilerin de öğrenmeye ayırdıkları zamanı
arttıracaktır. §
Okulda öğrenciler, kişiler arası çatışmaları daha pozitif ve yapıcı olarak
yorumlayacaklardır, dolayısıyla da çatışmaların daha işbirlikli yönetimine
yöneleceklerdir. §
Okul disiplin sorunlarının öğretmenler ve okul yöneticileri üzerinde
oluşturduğu baskı azalacaktır; disiplin sorunları ve bu sorunlara ayrılan zaman
azalacaktır. §
Çatışma çözümü ve akran arabuluculuk eğitimi, sınıf ve okul atmosferini
geliştirecektir. §
Okulda tansiyon düşecektir. Bu süreçte · Öğrenciler
arası anlaşmazlık nasıl başladı? · öğrenciler
arasındaki anlaşmazlık nasıl bir yönelim gösterdi? · süreçte neler
yaşandı? kim kime ne yaptı? söylentiler ve dedikodular süreci nasıl etkiledi? nasıl kavgaya ya da şiddete ulaştı? tüm bu soruların bilgisine en detaylı şekilde
sahip olan yegane kişi, yine öğrencilerin sınıf arkadaşlarıdır. Tüm bu
gerekçeler nedeniyle akran arabulucular, sınıf arkadaşlarının tercihleri ve
seçimleri yoluyla belirlenmelidir. Öğrenciler arası anlaşmazlıklar, böylece
akran görüşleriyle belirlenecek arabulucu öğrencilerin kolaylaştırıcılığında,
öğrencilerin birbirleriyle yapıcı ve barışçıl diyalog kurarak yönetebilecekleri
ve diyalog becerilerini geliştirecekleri birer fırsat ve araç haline
gelecektir. Bu yolla öğrenciler, yetişkin yaşamında
karşılaşacakları daha ciddi anlaşmazlıklara karşı, okul yaşamında her gün
yaşanan basit anlaşmazlıklar üzerinden müzakere, diyalog, empati, dinleme,
kendini ifade etme, duygularını ifade etme, öfke yönetimi, sorun
çözme, barıştırma, arabuluculuk vb. beceriler geliştirilerek, aşılanmış
olacaklardır. Tutumların, alışkanlıkların ve huyların değişimi uzun
süre alır. Öğrenciler anlaşmazlıklarını yıkıcı ve saldırgan çözüm yollarını
kullanarak yönetmeyi uzun sürede öğrenirler ve alışkanlık haline getirirler.
Onlar için yegane ve bildikleri en güvenli yol sıklıkla yıkıcı ve
saldırgan anlaşmazlık çözüm yollarıdır. Bu yolların yapıcı/barışçıl
anlaşmazlık çözüm yolları ile değişmesi için oldukça uzun zaman ve deneyim
gerekmektedir. Bu nedenle, kolay ve hızlı çözüm beklemek gerçekçi değildir.
İnsanlar bilişsel öğrenmelerini hızlı bir biçimde gerçekleştirebilirler. Ancak,
bunların davranışa dönüşmesi ve uygulanması oldukça zaman alır. Anlaşmazlık çözümü, müzakere ve arabuluculuk gibi
yapıcı/barışçıl anlaşmazlık çözüm yollarına ilişkin çalışmalar toplumsal barış,
uzlaşı ve birlikte yaşama projelerinin bir parçası olarak görülüp, sabır ve
sebatla sürdürülmesi gereken sosyal ve kültürel dönüşüm çalışmalarıdır Öğretmenler ,öğrencileri arabulucuya gitme konusunda desteklemelidir. Öğrenciler arabuluculuğu ilk zamanlar kolaylıkla tercih etmeyebilir. Bu nedenle okullardaki öğretmenler, öğrencileri anlaşmazlıklarını arabulucuların kolaylaştırıcılığında yönetmeleri konusunda teşvik etmeli ve cesaretlendirmelidir. Eğitim programı akranlar arasındaki anlaşmazlıkları yapıcı-barışçıl çözümünü hedeflemektedir ancak eğitimleri veren arabulucu öğretmenler öğrencilerle yaşadıkları anlaşmazlıkları bir arabulucunun kolaylaştırıcılığında çözülebilmesine fırsat vermelidirler. Böylece öğrencilere model olmalıdırlar. AKRAN-ARABULUCULUĞU Akran
arabuluculuğu, aynı yaşlarda / mekanlarda olan / benzeri sorunları paylaşan
çocukların, birbirleriyle uyuşmazlıkların çözümüne yardımcı oldukları bir
program, bir süreçtir. Bazen iki kişi çatışma yaşarken, çatışmayı çözmeye
yardımcı olmak için üçüncü bir kişiye ihtiyaç duyulur. işte bu kişiye arabulucu
denir. Peki, bir çatışmada arabulucu neden önemlidir? (Yanıtları alın,
gerekirse ekleme yapın): ·
Arabulucu olmadan sorun daha da kötüye gidebilir. · İki
taraf da çok öfkeliyse birbirlerine fiziksel ve duygusal olarak zarar
verebilirler. · İki
taraf da soruna dâhil olduğu için objektif olamazlar. ·
Çözüm yolunu göremeyebilirler. iyi bir
arabulucunun hangi becerilere sahip olması gerekir sizce? ·
Aktif dinleme, ·
Empati, ·
Uygun yerde uygun soruları sorma becerisi, ·
Problem çözme ARABULUCULUĞUN TEMEL ADIMLARI 1. ADIM:
TARAFLARI İŞBİRLİĞİNE DAVET EDİN ·
Öncelikle tarafların çözüm bulmak için orada bulunduklarından emin olun. Her
iki tarafın da çözüm bulma konusunda anlaşmalarını sağlayın. ·
Her iki tarafı da sakin olmaya çağırın. 2. ADIM:
KURALLARI BELİRLEMEK ·
Karşılıklı suçlamalara girmeyeceğiz. ·
Birbirimizin Görüşlerine saygılı olacağız. ·
Birbirimizin sözünü kesmeyeceğiz. ·
Sesimizi yükseltmeyeceğiz. ·
Dürüst olacağız. · Her
iki taraf için de kabul edilebilir, adil bir çözüm bulacağız. 3. ADIM: KAZAN-KAZAN ÇÖZÜMÜ İÇİN YOL GÖSTERMEK · Her
iki taraf da soruna ilişkin duygularını ve bakış açısını dile getirir. · Her
iki taraf da birbirini doğru anlayıp anlamadığını kontrol eder. · Her
iki taraf da sorunun ortaya çıkmasındaki rollerinin ne olduğunu söyler.
Beraberce kazan-kazan çözümü bulmak için fikir üretirler ve her iki tarafı da
memnun eden bir çözümde uzlaşırlar. ·
Birbirlerini takdir ederler, gerekirse özür dilerler. Önemli not: Bir arabulucu
olarak sadece dinleyin, asla çözüm üretmeyin. Çözümü kendilerinin bulması çok
önemlidir. ·
AKRAN-ARABULUCULUĞU FORMU ·
Merhaba, ·
Benim adım …………….. Aranızdaki sorunu çözmenizde size arabuluculuk yapacağım. ·
Arabuluculuk, iki ya da daha fazla kişinin aralarındaki anlaşmazlığı çözmek
için üçüncü bir kişiden destek aldıkları bir sorun çözme yoludur. Arabulucunun
rolü, tarafların her ikisini de dinlemek ve “müzakere” sürecini
kolaylaştırmaktır. Arabuluculuk sürecinde sorunun çözümünü sizler bulacaksınız.
Ben sadece iletişimi kolaylaştıracağım. ·
Şimdi arabuluculuk sürecinde uyacağımız kuralları belirleyelim. (Arabuluculuk
sürecini kolaylaştırmak için, aşağıdaki kurallar taraflara tek tek yöneltilir
ve onay alınır). ·
· Birbirinize ad takarak hitap etmeyeceksiniz. ·
· Konuşanın sözünü kesmeyeceksiniz, herkes sırasını bekleyecek. ·
· Birbirinize karşı aşağılayıcı, küçük düşürücü sözler kullanmayacaksınız. ·
· Olabildiğince dürüst ve samimi olacaksınız. ·
· Ulaşılan anlaşmanın gereklerini yerine getireceksiniz. ·
· Arabuluculuk sürecinde söylenen her şey gizli kalacaktır. Buna karşın
anlaştığınızı ve barıştığınızı arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz. ·
Arabuluculuk Sürecinin İşleyişi ·
1) Arabulucu, çatışan taraflardan yaşadıkları olayı nedenleriyle
birlikte anlatmalarını ister. ·
a) Ne oldu? Aranızda ne geçtiğini nedenleriyle anlatır mısınız? ·
b) Senin söylediklerinden anladığım şudur:………………… Seni doğru
anlamış mıyım? ·
·
2) Arabulucu, taraflardan yaşanılan olayda neler hissettiklerini
nedenleriyle birlikte anlatmalarını ister. ·
a) Bu olay sana hangi duyguları yaşattı? Bu duygularının nedenleri nelerdir? ·
b) Senin söylediklerinden anladığım şudur:………………… Seni doğru
anlamış mıyım? ·
·
3) Arabulucu, anlaşmazlığın taraflarının birbirlerinin söylediklerinden
anladıklarını belirtmelerine yardımcıolur. ·
a) Arkadaşının söylemiş olduklarından, anladığını kendisine söyler misin? ·
b) Arkadaşın seni doğru anlamış mı? ·
·
4) Arabulucu, çatışan taraflardan sorunla ilgili isteklerini
nedenleriyle birlikte anlatmalarını ister. ·
a) Aranızdaki sorunla ilgili olarak ne istiyorsun nedenleriyle birlikte söyler
misin? ·
b) Senin söylediklerinden anladığım şudur:………………… Seni doğru
anlamış mıyım? ·
·
5) Çözüm seçeneklerinin üretilmesi. Kazan-kazan ile sonuçlanması. ·
v Ortak
sorununuzun yapıcı ve barışçıl bir şekilde ve kazan-kazan ile sonuçlanması için ·
çözüm seçenekleriniz nelerdir? (En az 2 çözüm seçeneği üretmeye çalışın.) ·
·
6) Arabulucu, tarafların yapıcı ve barışçıl bir anlaşmaya varmalarına
yardımcı olur. ·
a) Sizce ortak sorununuzun yapıcı ve barışçıl çözümü için en uygun seçenek
hangisi? ·
b) Uygun bulduğunuz seçenek her ikinizin de isteğine ulaşmanızı sağlayacak mı? ·
7) Arabuluculuk formu, arabulucu ve anlaşmazlığın tarafları tarafından
imzalanarak anlaşma resmileştirilir. icerikler/akran-arabuluculugu-projesi_4580978.html Okulumuz Rehberlik Servisi projesi “Akran Arabuluculuğu” ikinci dönem
itibariyle başlamıştır. Her sınıftan anket ile iki arabulucu öğrenci
seçilmiştir. Rehber öğretmenler; tüm seçilen öğrencilere “Akran Arabuluculuğu “temel eğitimi verdiler.Eğitimi tamamlayarak göreve hak kazanan arabulucu öğrenciler, sınıf arkadaşlarının iletişim sorunlarına okul rehber öğretmenleri danışmanlığında rehberlik yapacaklardır. Öğrencilerimizin iletişim becerilerini artıracağını düşündüğümüz projemizin öğrencilerimiz için hayırlı olması dileklerimizle… Arabuluculuk eğitimlerine katılan öğrencilere Ara Bulucu Belgesi (Barış Yapıcı Öğrenci Sertifikası) verilir.
Eğitim içeriği; ▹Akran Arabuluculuğunun Önemi ve Gerekçesi Akran Grubunun Öğrenci Davranışları Üzerine Etkisi Çatışma: ▹Çatışmanın Anlaşılması ▹Çatışmanın Kaynakları ▹Çatışmaya Gösterilen Tepkiler ▹Çatışma Çözmenin İlkeleri ▹Problem Çözme Becerileri Barışı
Ve Barışmayı Anlama Şiddet ve Şiddetin Türleri Öfke Kontrolü Güvenli
Okulun Kriterleri; Güvenli Okul Yaratmada Öğretmen, Öğrenci, Aile ve
Toplumun Rolü Akran Arabuluculuğu İle Etkili İletişim ve Olumlu
Tutumlar: ▹İletişim Tuzakları ▹İletişim Engelleri ▹Örneklerle Etkili Dinleme Çalışmaları ▹Örneklerle Sen Dili Ben Dili Çalışmaları Akran
Arabuluculuğu Sürecinde Kullanılacak İletişim Becerileri ve Olumlu
Tutum Geliştirme Akran Arabulucunun Nitelikleri ve Rolü Akran
Arabuluculuğu Oturumunun Altı Aşamasının Anlatılması ve Örnek
Senaryolarla Aşamaların Çalışılması: ▹Arabuluculuk İçin Anlaşma ▹Bakış Açılarını Anlama ▹Ortak Çıkarlara Odaklanma ▹Kazan / Kazan Seçeneği Üretme ▹Seçenekleri Değerlendirme Anlaşma Yapma Çatışma Ve Problem Çözme Konularında Örnek Senaryo Çalışmaları ▹Grupların Senaryolar Üzerinde Çalışmaları ▹Her Bir Basamağın Farklı Gruplarca Sunulması ▹Sunumların Değerlendirilmesi Ve Eksikliklerin Giderilmesi Sürecin İşleyişi Ve Süreçte Karşılaşılabilecek Sorunlar ve Riskler Ölçme ve Değerlendirme (Sınav)
Arabulucu öğrencilerin seçimi anketi
“Herhangi bir sınıf arkadaşınızla, aranızda
yaşadığınız bir anlaşmazlığı, kavgayı ya da çekişmeyi yapıcı ve barışçıl
olarak yönetmek için yardım almak istediğin ve güvendiğin 2 sınıf
arkadaşın kimdir?”
1:
………………………………………………………………………………………….
2:
………………………………………………………………………………………….
Öğrencilerin yazmış oldukları “2″
öğrenci isimlerinin frekansı, sınıfta öğrencilerin gözüönünde alınarak,
en çok tercih edilen öğrenciler, kabul ettikleri ve gönüllü oldukları
takdirde “sınıf arabulucusu” olarak belirlenmiştir. Daha
sonra bu öğrencilere “anlaşmazlık çözümü, akran arabuluculuk eğitim
programı” kullanılarak eğitim verilmelidir.
kisiselbasari.com/Akran-Arabuluculuğu.ppt